2018. október 22. hétfő
Likefestoon / Aktuális / Pollenhelyzet: bajban vannak az allergiások

Pollenhelyzet: bajban vannak az allergiások

Fokozódik a pollenkoncentrációja a parlagfűnek, a csalánféléknek, illetve az üröm és a kenderféléknek, sőt, a kültéri allergén gombák spóraszáma is sokfelé tetőzhet. Írjuk a legfőbb tanácsokat az allergiások számára a háziorvos segítségével.

Egyre magasabb a parlagfő pollenkoncentrációja térségünkben is az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatalának legfrissebb jelentése szerint, sőt, a csalánfélék pollenkoncentrációja is többfelé elérheti a magas szintet, az üröm és a kenderfélék virágporának mennyisége jellemzően a közepes tartományban alakul, bár helyenként magas is lehet. Emellett a kültéri allergén gombák spóraszáma is sokfelé elérheti a magas, nagyon magas szintet.

A pollenallergiásoknál általános panaszként orrfolyás, szemkönnyezés, tüsszögés és torokkaparás jelentkezhet. Dél-Békés egyik háziorvosa, dr. Simondán György hírportálunknak korábban elmondta, az érzékenyeknek, ha problémájuk adódna, antihisztaminokkal, és kalciumfogyasztással kezelhetik a tüneteket.

Érdemes néhány tanácsot is megfogadni a pollenszórás csúcsidőszakában, például a szabadban töltött idő minimalizálását, a gyakori hajmosást, hiszen ez az egyik fő pollenraktár. Önmagunk tisztogatása mellett a lakásban is porszívózzunk sűrűbben, illetve amilyen gyakran csak lehet nedves lemosást is alkalmazzanak. Az öltözékek leváltása és mosása, valamint a cipők takarítása is fontos a probléma elkerülése érdekében. A kimosott ruhát ne a szabadban szárítsák! A szellőztetést pedig érdemes a kora reggeli vagy a késő esti órákban elvégezni.

Szerzőnk: Földesi Szandra

Nézze meg ezt is!

Almási Ferenc bronzérmes az EB-n

A 130 kilogrammos Almási Ferenc jobban bírta mint a román Hutuleac, és 3-1-re győzött. Június …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.