2019. november 12. kedd
Likefestoon / Aktuális / Partnerség a dél-békési fiatalok helyben tartásáért

Partnerség a dél-békési fiatalok helyben tartásáért

Ma délben ünnepélyes keretek között együttműködési megállapodást kötött a Békés Megyei Kormányhivatal és az orosházi székhelyű Kodolányi János Főiskola. A dokumentumokat dr. Rákóczi Attila, a hivatal főigazgatója és dr. Szabó Péter, az oktatási intézmény rektora írták alá. A térség országgyűlési képviselője szerint az együttműködés egy újabb jelentős lépés annak érdekében, hogy Orosháza egyetemi várossá váljon, a térségben pedig biztos jövőképet nyújtsanak a fiataloknak.

A Kodolányi János Főiskolán megkötött partnerség célja, hogy a felek hozzájáruljanak kapcsolataik erősítéséhez, a főiskola dél-békési intézményének fejlődéséhez és a szakmai gyakorlati képzési feladatok ellátásának elősegítéséhez.

– Örülünk, hogy eljött ez a nap, gyönyörű feladataink vannak, melyek része a fejlesztés, ebben kiváló segítséget kapunk a kormányhivataltól. A fejlődés elengedhetetlen, viszont partnerek nélkül nem megy. Örömmel tölt el, hogy ilyen sokan csatlakoznak hozzánk, és együtt teszünk egy közös célért, a fiatalok helyben tartásáért – hangsúlyozta dr. Szabó Péter rektor, hozzátéve, sokat dolgoztak a térség országgyűlési képviselőjével, Simonka Györggyel a székhelyáthelyezés érdekében, és most – többek közt jelen szerződés megkötésével is – még több közös munkában lesz részük Dél-Békés, Békés megye szereplőivel.

A Békés Megyei Kormányhivatal széleskörű partnerséget alakít ki a megye foglalkoztatási helyzetének javításáért tenni tudó szervezetekkel, így a Kodolányi János Főiskolával is. A hivatal főigazgatója szerint az ilyen típusú együttműködések szerves részei munkájuknak.

– Az alapszintű feladataink elvégzése mellett párbeszédet kell folytatnunk ahhoz, hogy megfelelően be tudjuk tölteni szerepünket, szakképzett kollégákkal dolgozunk. Úgy vélem, fontos az önkormányzatokkal való együttműködés, hiszen jó önkormányzat nélkül nincs jól működő államigazgatás. Fontos lába a munkának a kamarákkal, sőt, az iskolákkal való partnerség is. Ezen törekvés a megye hosszú távú fennmaradásért hivatott tenni – mondta el dr. Rákóczi Attila, aki szerint példaértékű az az újfajta gondolkodásmód, amelyet a Kodolányi intézménye képvisel, ez még inkább megerősíti partnerségi szándékukat.

A megállapodás mögött valódi munka lesz – összegeztek a felek az ünnepélyes aláíráson, ahol Simonka György országgyűlési képviselő kiemelte, a Kodolányi főiskolával a tudomány érkezett meg Dél-Békésbe.

– Célunk, hogy jól fizető állásokat kínáljunk az aktív korúaknak és jövőképet teremtsünk fiataljainknak. Ebben segítő kezet nyújt a főiskola és a kormányhivatal is, mint ahogy abban is, hogy élettel teli egyetemi várossá tegyük Orosházát, ehhez most egy lépéssel közelebb kerültünk – fogalmazta meg a célokat a képviselő, az elmúlt időszak eredményei közé sorolva a munkanélküliség csökkenését, és a körzet több tízmilliárdos fejlesztését.

– Amikor elkezdtük ezt a munkát, akkor még 5600 munkanélküli volt a térségben, rossz utakon jártunk, és az intézmények, cégek nem akartak itt maradni. Most azonban ott tartunk, hogy a képzési kínálatot erősítő Kodolányi főiskola Orosházát választotta székhelyéül, és munkásszállót is építünk, segítve a munkaerő mobilitását. Mára – az eredményes munkának köszönhetően – már elmondhatjuk, hogy felújítottuk a 47-es főutat Orosházától Békéscsaba és Hódmezővásárhely irányába is, az úthálózatot Mezőkovácsháza-Tótkomlós-Mezőhegyes felé, sőt, hamarosan megkezdődik a dinnyés út felújítása is – részletezte Dél-Békés országgyűlési képviselője.

Ezt megerősítve Dávid Zoltán, Orosháza város polgármestere történelmi eseménynek nevezte, hogy a főiskola orosházi székhelyet választott, mely véleménye szerint kitörési pont a térségnek és az itt élő fiataloknak. A városvezető szerint a mostani együttműködés jól tükrözi az iskola és a hivatal nyitottságát is, mint mondta, a partnerséggel egész Dél-Békés nyer.

Fotó: Kecskeméti Krisztina

Szerzőnk: Földesi Szandra

Nézze meg ezt is!

Almási Ferenc bronzérmes az EB-n

A 130 kilogrammos Almási Ferenc jobban bírta mint a román Hutuleac, és 3-1-re győzött. Június …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.