2018. október 22. hétfő
Likefestoon / Aktuális / Paradicsom – Gyógyír a problémákra

Paradicsom – Gyógyír a problémákra

A paradicsomot előszeretettel termesztik szerte a világon, hiszen roppant finom ételek készíthetők belőle és feldolgozva elrakható télire ivóléként, lecsóként. A paradicsom nem csupán finom, de nagyon is jótékony hatással van a szervezetre.

A paradicsom fogyasztása elősegíti a szervezet fejlődését és az izmok erősödését. Tartalmának köszönhetően megtisztít és erőt ad. Antioxidáns és rákellenes táplálékunk. A paradicsom nemcsak kellemes ízű, de nagyon jó hatással van az egész testre, leginkább a májra. Hatással van a mellékvese működésére, és csökkenti a prosztatarák kifejlődését.

A paradicsom a szerves anyagokban gazdag, jó vízgazdálkodású talajt kedveli, de szabadföldbe ültetve a laza és a kötöttebb talajokat is jól bírja. A semleges körüli pH az optimális számára, viszont konténerben termesztett paradicsom esetén használjunk földkeveréket.

Nem kell megvárni a fagyosszenteket az ültetéssel, jóval korábban, már április második felében ki lehet ültetni a palántákat, ha arra megfelelő az idő. Már az ültetésre. Ha jó idő van legalább egy hétig, odagyökeresedik, megszokja a helyét és hiába jön neki kisebb fagy, tőből kihajt, ha volt ideje legyökeresedni. Április közepén egy 15-20 centi mély árkot kell ásni, a felesleges leveleket kézzel letördelni. Minden nódusznál elkezdenek a gyökerek kifejlődni, így sokszor 10-20 bokornyi paradicsomnak megfelelő gyökérzet látja el vízzel, tápanyaggal egyetlen bokrot.

A paradicsom gondozásáról és felhasználásáról néhány tipp:

Akkor szedjük le a paradicsomokat, ha már fényesek, élénk piros a színük, állaguk pedig félpuha.  Figyeljünk a paradicsom alsó felére, itt kezdődik el az érés. Egyes fajták beérnek, még mielőtt a színük teljesen piros lenne.

Vágjuk le a növény csúcsát, és távolítsuk el az új virágokat, körülbelül egy hónappal az első fagy előtt. Ilyen módon a növény tápanyagai és az energia a már meglévő terméseket érleli, nem pedig új paradicsom-kezdemények táplálására fordítódik, amelyeknek már úgysem lenne idejük megérni.
Az érett paradicsomokat tartsuk szobahőmérsékleten, így megőrzik a zamatukat.

Fagyasszuk le a paradicsomot, akár érett, akár zöld, feldarabolva vagy szósz formájában, hogy télen is fel tudjuk használni.

Cikkünk a “Kulcs egy jobb élethez!” komplex humánerőforrás-fejlesztési program közreműködésével készült el.

Fotó: illusztráció

Szerzőnk: Földesi Szandra

Nézze meg ezt is!

Almási Ferenc bronzérmes az EB-n

A 130 kilogrammos Almási Ferenc jobban bírta mint a román Hutuleac, és 3-1-re győzött. Június …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.