2020. február 18. kedd
Likefestoon / Aktuális / Őszi Pedagógiai Napok Fináléja a Hunyadiban

Őszi Pedagógiai Napok Fináléja a Hunyadiban

A komplex személyiségformálás egyben kemény munka, sok áldozat és harc – Ezt az elméletet sajátíthatta el minden jelenlévő a napokban Mezőkovácsházán. A térségi intézményben Önismereti, kommunikációs és drámapedagógiai, komplex személyiségfejlesztő zenés színházi tréninget rendeztek a pedagógusok részére. Az iskola tehetségei is színpadra léptek.

Az Oktatási Hivatal Békéscsabai Pedagógiai Oktatási Központja október 2. és 12. között rendezte meg a Békés Megyei Őszi Pedagógiai Napok programsorozatát, melynek egyik kiemelt témája a bázisintézményi jó gyakorlatok bemutatása, illetve az adaptálás lehetőségeinek feltárása volt. Ennek keretében a Hunyadi János Középiskola Alapfokú Művészeti Iskolája, mint az Oktatási Hivatal bázisintézménye, október 12-én 13 órától megszervezte a „Hálózati Tanulás Műhelymunka” programot az Alapfokú Művészetoktatási Intézményegységében bevált jó gyakorlat bemutatására, melynek témája: Önismereti, kommunikációs és drámapedagógiai, komplex személyiségfejlesztő zenés színházi tréning pedagógusok részére.

A program zenés nyitányát követően Szabóné Nyári Erika, a POK intézményfejlesztési referense, majd Simon Nóra Edina, a Békéscsabai Oktatási Központ főosztályvezetője köszöntötte a megye számos területéről érkező érdeklődő pedagógusokat, az intézmény kollektíváját és a meghívott vendégeket. Ezt követően Magyar István, a Hunyadi János Középiskola intézményvezetője „Meghatározó szerepkörben a 65 éves középiskola” címmel tartott prezentációjában bemutatta az intézményben zajló értékteremtő pedagógiai munkát, külön hangsúlyt fektetve az iskola művészeti nevelésére és tehetséggondozására.

Duma Zsolt, az alapfokú művészeti iskola intézményegység vezetője, a PRIMA díjas és Békés Megyéért díjjal kitüntetett DUMA’Színház művészeti vezetője az immár 27 éves múltra visszatekintő ”Önismereti, kommunikációs és drámapedagógiai, komplex személyiségfejlesztő zenés színházi tréning” szakmai tapasztalatait foglalta össze, archív felvételekkel, televíziós interjúkkal színesítve. Előadásában kiemelte, a tréning célja az emberépítés, feladata a személyiségformálás, amely módszereivel a személyiségfejlesztő hatást használja ki, és eközben közösségi jelzetű és célzatú is. Mint mondta, a résztvevők cselekvőként, közreműködőként képzeletben és tevékenyen élnek meg helyzeteket, helyzeti- és viselkedési önismerethez jutnak. A játékban folyamatosan gyakorolják az egymáshoz való alkalmazkodást, az együttműködést, a kooperációt és a kölcsönös kommunikációt is. „Készülnek az ÉLETRE!” – hangsúlyozta.

A szakmai előadásokat kellemes hangulatú „Zenés Terefere” követte az intézmény aulájában, ahol a színpadon egy zenés etűdben bemutatkoztak a művészetoktatás kiemelkedő tehetségei. Zenében, versben és táncban mutatták be mindazt, ami a képzés igazi végkimenetelét, a magabiztos színpadi fellépést jelenti.

A szakmai napot műhelymunkák zárták. Duma Zsolt drámapedagógus összetett kommunikációs és improvizatív játékokat mutatott be a színjátékos növendékekkel, míg Rétes Edina próbavezető, divattánc tanár a hip-hop és divattáncok világába kalauzolta el a résztvevőket, illetve Keresztesné Deák Andrea moderntánc tanár színpadi mozgással és moderntánc tréninggel, Farkas Erika mozgástréner pedig a színpadi térhasználat, térfelismerés módszereivel ismertette meg az érdeklődőket.

– A zenés színházi tréning az alkalmazott módszereivel hozzájárul a szövegértés-szövegalkotás kompetencia területének fejlesztéséhez. Fontos szerepet kap a közösségformálás, a kommunikációs készség fejlesztése, hiszen a dráma egy olyan speciális eszközrendszer, ahol a cselekvő ember megjelenítése cselekvő ember által történik. A drámával való nevelés olyan lényeges fejlődési, fejlesztési folyamat, amely során a személyiség fejlődésének ösztönzése történik meg csoportos formában. Mindez együttes tanulást, csoportdöntéseket, állandó és folyamatos közös értékelést jelent – összegzett Duma Zsolt.

Ami biztosan minden jelenlévőbe bevésődött az az, hogy a komplex személyiségformálás egyben kemény munka, sok áldozat és harc.

Fotók forrása: Hunyadi János Középiskola

Szerzőnk: Földesi Szandra

Nézze meg ezt is!

Almási Ferenc bronzérmes az EB-n

A 130 kilogrammos Almási Ferenc jobban bírta mint a román Hutuleac, és 3-1-re győzött. Június …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.