2020. február 29. szombat
Likefestoon / Aktuális / Őstermelői: érvényesítéssel folyamatos

Őstermelői: érvényesítéssel folyamatos

Az őstermelők március 20-ig érvényesíthetik igazolványukat annak érdekében, hogy őstermelői jogviszonyuk folyamatos legyen és az őstermelőként történő értékesítési tevékenységüket idén is jogszerűen folytathassák. 2016. december 31-ig 257 ezer új típusú igazolványt igényeltek az őstermelők.

Fontos határidőre kell figyelniük az őstermelőknek: azok, akik hatályos, új típusú (ideiglenes vagy kártyaalapú) igazolványuk mellett még nem rendelkeznek a 2017-es adóévre vonatkozó értékesítési betétlappal, annak kiváltását – a jogfolytonosság megőrzése érdekében – március 20-ig kérelmezhetik. A határidőig történő érvényesítéssel az igazolvány érvényessége január elsejére visszamenőleges, ezáltal biztosítható az őstermelői jogviszony folyamatossága.

Tekintve, hogy március 20. közeli dátum, és jelentős a még nem érvényesített igazolvánnyal rendelkező, őstermelőként nyilvántartott ügyfelek száma, ezért arra kérik a gazdákat, hogy a várható torlódások elkerülése érdekében minél hamarabb keressék meg a bejelentett állandó lakóhelyük, vagy a tartózkodási helyük szerint illetékes falugazdászt az ügyintézés céljából.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara felhívja azon őstermelők figyelmét, akiknek nem a jogvesztő, március 20-án lejáró határidő miatt szükséges az őstermelői tevékenységével kapcsolatos ügyintézés, illetve a határidőig őstermelőként történő értékesítést sem terveznek, ami miatt érvényes igazolvánnyal kellene rendelkezniük, lehetőség szerint a határidő lejártát követően intézzék őstermelői igazolványával kapcsolatos ügyeit.

Az elmúlt év egyik legjelentősebb kamarai vállalása az őstermelői igazolványok cseréje volt, a régi papíralapút új, plasztikalapú kártya váltotta fel. Ilyenből 2016. december 31-ig 257 ezret igényeltek az őstermelők, ez 35 ezerrel kevesebb, mint amennyi 2015 végén volt, illetve 2016 végén hatályát vesztette. A közös őstermelői igazolványok miatt ez 321 ezer őstermelőt jelent, ami 38 ezerrel marad el a korábbi értéktől. Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke azt mondja, a változás egyrészt az őstermelői társadalom elöregedésével magyarázható, valamint megfigyelhető az is, hogy sokan csak később váltják ki az új igazolványukat. Harmadrészt pedig fehéredett a gazdaság, az ál-őstermelők egyre inkább kiszorulnak a piacokról – írja honlapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.

Szerzőnk: Földesi Szandra

Nézze meg ezt is!

Almási Ferenc bronzérmes az EB-n

A 130 kilogrammos Almási Ferenc jobban bírta mint a román Hutuleac, és 3-1-re győzött. Június …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.