2019. augusztus 22. csütörtök
Likefestoon / Aktuális / Ősszel az elsősök ingyen kapják a tankönyvet

Ősszel az elsősök ingyen kapják a tankönyvet

Minden iskolába időben eljutnak a tankönyvek, az új kerettanterveknek megfelelő könyvek is elkészülnek a tanévkezdésre – áll az Emberi Erőforrások Minisztériuma sajtóközleményében.

A tankönyvtörvény 2011 novemberi módosításával a kormány létrehozta és a 2013/2014-es tanévtől kezdődően bevezeti az állami tankönyvforgalmazás új rendszerét. A változtatás célja, hogy kizárólag oktatási-szakmai szempontok alapján történjen a tankönyvek kiválasztása és megrendelése. A tankönyvrendelet útján a tárca a kiadókat tartós tankönyvek fejlesztésére ösztönzi.

A profitorientált cégektől a tankönyvterjesztést a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. (KELLO) vette át, annak érdekében, hogy a tankönyvbeszerzés átláthatóbbá váljon, csökkenjenek a szülők terhei, valamint a tankönyvellátásra fordított költségvetési pénzek felhasználása hatékonyabbá váljon.

Az új kerettantervekhez fejlesztett könyvek engedélyezése időben lezárul, a rendelési határidőt 2013-ban a Nemzeti alaptanterv és az új kerettantervek felmenő rendszerű bevezetésével érintett évfolyamokra május 15-ig az iskolák számára a tárca meghosszabbította.

Az EMMI két év alatt sokat tett azért, hogy a tankönyvpiac és a tankönyvterjesztés átláthatóbbá, biztonságosabbá váljon. A 2013/2014. tanévben az első évfolyamra beiratkozott tanulók ingyen kapják a tankönyveket, a kör felmenő rendszerben évről-évre bővül.

– A szocialista kormányzás alatt valóságos káosz alakult ki a tankönyvpiacon. Két szülővel nem találkoztam, akiknek egyforma könyvből tanult volna a gyermeke. Az is felháborító volt, hogy ha egy diáknak, például költözés miatt, iskolát kellett váltania, csak nagy nehézségek árán tudott bekapcsolódni a másik intézményben a tanulásba, mert nem ugyanazzal a módszerrel folyt az oktatás, más könyvekből tanultak és más tananyagot. Most végre ezen a területen is rendet tettünk. A kerettanterv a biztosíték arra, hogy ilyen többet ne fordulhasson elő – nyilatkozta megkeresésünkre Simonka György országgyűlési képviselő.

Szerzőnk: Szerkeszto

Nézze meg ezt is!

Almási Ferenc bronzérmes az EB-n

A 130 kilogrammos Almási Ferenc jobban bírta mint a román Hutuleac, és 3-1-re győzött. Június …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.