2020. február 29. szombat
Likefestoon / Aktuális / Országos sikerek bothúzásban

Országos sikerek bothúzásban

Dél-békési sportolók szerepeltek kiválóan bothúzásban a hétvégén. Látrányban Országos Bajnokságon aranyérmes lett Varga Fanni Rebeka, ezüstérmet szerzett Deli Tamás, a hatodik helyen végzett Rajos Erik.

Egy nem hétköznapi sportág, nem hétköznapi embereknek. A hétvégén a Somogy megyei Látrány község adott otthont a HSMA Bothúzó Országos Bajnokságnak. A kivételes erőt igénylő versenyen több dél-békési fiatal is megmérettette magát. Varga Fanni Rebeka -75 kg-ban országos bajnokként, Deli Tamás -105 kg-ban országos másodikként, Rajos Erik -125 kg-ban országos hatodikként zárta a viadalt. A versenyzőt és edzőt, Deli Tamást kérdeztük a sportágról.

16754003_1313011305411550_1542736638_n
Varga Fanni Rebeka és Deli Tamás serlegével

– Elöljáróban csak annyit, hogy még mindig gyerekcipőben jár ez a sportág egész Európában. Körülbelül négy éve van jelen és akkor indult Magyarországon is. Legtöbbet Darázs Ádámnak köszönhetünk, az ő neve ismert az erősember sportban, de még mindig aktívan sportol, pedig 40 felett jár már. Mára, ha egész Európát nézzük, itt Magyarországon végzi a szövetség a legnagyobb munkát, nagyon profi szervezésű versenyek vannak három női és öt férfi kategóriában. Én 2016 nyáron ismertem meg a bothúzást egy sárosdi Kiemelt Magyar Kupán és a kupagyőzelmemtől függetlenül éreztem azonnal, hogy én ezzel a sportággal komolyabban akarok foglalkozni – kezdte Deli Tamás, aki elmondta azt is, indult azóta több magyar versenyen, volt Kirgizisztánban világbajnokságon és idén januárban egy amerikai nyílt bajnokságon is részt vett Los Angelesben, ahol ezüstérmes lett.

– Valószínűleg ezeknek a sikereknek és a többi sportoló barátomnak is köszönhető, hogy egyre népszerűbb ez a sport itt Békés megyében is. Battonyán szoktuk megoldani a Colosseum Gym-ben a közös edzéseket, van sok battonyai érdeklődő, de jöttek már Szentesről, Csárdaszállásról és Mezőhegyesről is. Célom, az idei nemzetközi versenyeken minél jobban szerepelni – folytatta az eredményes versenyző, edző.

Deli Tamás hangsúlyozta, szívesen lát mindenkit egy közös edzésre, örömmel megmutatja ennek a szép sportnak a fortélyait. Aki erősnek gondolja a combját és a derekát, nyugodtan kipróbálhatja. Hozzátette, robbanékonyság, erő és dinamika, ez jellemez egy jó bothúzót.

Az országos bajnoki címet ünneplő Varga Fanni Rebeka is keményen edz, kiemelt célja a nemzetközi szereplés.

16683983_10209796327719522_5403998573297858157_n
Fanni a dobogó tetején

– Edzőm, a szintén battonyai kötődésű, Magyar Kupa győztes és Könnyűsúlyú Abszolút Magyar Bajnok, Deli Tamás révén 2016. októberében ismerkedtem meg ezzel a nagyon érdekes és egyre népszerűbb ősi Jakut sportággal. Rövidesen ezt követően részt vettem egy amatőr abszolút versenyen Csárdaszálláson, ahol aranyéremmel zártam, majd egy a szövetség által rendezett súlycsoportos kupán végeztem bajnokként – fejtette ki Varga Fanni Rebeka.

A fiatal sportoló elmondta, nagyon élvezi a felkészülést, zömében edzőtermi edzéseken vesz részt, ahol az alapozás és az erősítés zajlik. Emellett fontosnak tartja a bothúzó tréningeket is, edzője segítségével ilyenkor a technikai elemeket gyakorolják. Varga Fanni Rebeka kiemelte a versenyek légkörét, szerinte nagyon jó kis “család” a bothúzó társaság.

– A hölgyek körében is egyre népszerűbb a bothúzás, az idei évtől a nemzetközi versenyekhez igazodva már három súlycsoportban mérettetünk meg. Hétvégén a középsúly országos bajnokaként zártam. Egy célom van, minden hazai kupán minél jobb helyezést elérni és idén már megmérettetni magam nemzetközi szinten is. Három komoly verseny lesz idén. A szövetségi kapitány, Darázs Ádám dönt arról, melyiken vehetek részt. Az első augusztusban Siófokon, a Muscle Beach-en lesz, nagyon jó szlovák, német, norvég és természetesen magyar lányokkal. Utána két világkupa következik, az egyik szeptemberben Prágában, a másik novemberben, a sportág szülőhazájában, Jakutföldön – emelte ki Varga Fanni Rebeka.

Az erőemelő sportban sikereket elérő Rajos Erik ezúttal bothúzásban jeleskedett. A mezőhegyesi fiatal elmondta, alig egy hónapja ismerkedett meg komolyabban ezzel sporttal.

14991237_1318823031482832_8152156935196930253_o
Rajos Erik (Archív fotó)

– A hétvégi országos bajnokság volt az első versenyem. Nagyon jól működik az erőemeléssel együtt, mert kiegészítik egymást. Hasonló edzéseket igényel, csak itt sokkal jobban számít a technika és a gyorsaság, robbanékonyság. A hatodik helyen végeztem tizenegy versenyző közül egy erős mezőnyben. A célom az évben a dobogó legfelső fokára állni egy országos megmérettetésen a súlycsoportomban – részletezte Rajos Erik.

Megtudtuk, a mezőhegyesi sportoló legközelebb március 25-én Bátonyterenyén méretteti meg magát.

Betkó Tamás Dávid

Szerzőnk: Szerkeszto

Nézze meg ezt is!

Almási Ferenc bronzérmes az EB-n

A 130 kilogrammos Almási Ferenc jobban bírta mint a román Hutuleac, és 3-1-re győzött. Június …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.