2018. október 22. hétfő
Likefestoon / Aktuális / Négylábúak a kozmetikusnál

Négylábúak a kozmetikusnál

Nyáron még fontosabb odafigyelnünk négylábú kedvenceinkre, nem csak az ellátásukat, elhelyezésüket illetően, de komfortérzetük és egészségi állapotuk miatt szőrük, bőrük higiéniájára is nagyobb hangsúlyt kell fektetni. A nyári forróságban könnyebben előfordulhat a nagy szőrréteg alatt gombásodás, illetve élősködők megjelenése.

Korábban már írtunk arról, hogy a kánikula megviseli kedvenceinket is, a hőguta elkerülése érdekében milyen óvintézkedéseket kell tennünk, és mivel könnyíthetjük meg négylábúink nyári mindennapjait. Most szakembere segítségével arra keressük a választ, hogy vajon fontos e a nyári melegben kedvenceink szőrének és bőrének fokozottabb ápolása, javítható e ezzel komfortérzetük.

Szigeti Andrea kutyakozmetikus szerint a meleg időszakban kedvenceink egészségi állapota miatt is fontos a rendszeres kozmetikázás, amit a hozzászoktatás érdekében, már kölyök kortól kezdve érdemes elkezdeni.

– A cicák bundájának csomósodása az első szőrváltás idején kezdődik. Fésülésükhöz otthoni ápolás során is fésülő port, hintőport használjunk, majd a szőr növekedésével ellentétesen kefélgessük fémfésűvel csomómentesre. Félhosszú-hosszú szőrű cicák esetében naponta minimum fél óra ápolást kell szánni kedvencünkre. Ennek hiányában szőrük páncéllá tapadhat össze a bőrön, az összeállt szőr alatt pedig komolyabb bőrproblémák alakulnak ki. Először a bőr korpásodni kezd, befülled, majd pedig besebesedik és ekcéma is kialakulhat. – tájékoztatta hírportálunkat a kozmetikus.19225528_1919639124924040_5712437266149450466_n

A szakember azt is kiemelte, hogy a macskák bőre igen vékony, ezért vigyázni kell, mert könnyen sérül.  Sok esetben csak a kopaszra vágás segít az állat bundáján. Ebben az esetben mindenképp szakemberhez kell fordulni és nem szabad otthon ollós módszerrel próbálkozni, mert a csomósodás a szőr tövénél kezdődik, amit csak éles nyírógépfejjel, szakember gyakorlott keze tud lefejteni.  A bunda kb. fél év alatt visszanő eredeti állapotába és megfelelő rendszeres ápolással tisztán tartható.

– Lakásban tartott cicáknál a karom vágására is figyelmet kell fordítani.  A túl hosszú karom letörhet és beszakadhat, ezért ha azt észleljük, hogy túlnőtt, szakember segítségével vissza kell vágni. – tette hozzá.

A kutyusok ápolására is nagyon oda kell figyelni a gazdiknak, akár lakásban tartott, akár kertben, ház körül élő négylábúakról beszélünk.

– Kutyusoknál a harmadik oltást követően kezdhető el a kozmetikázás. A rendszeres 6-8 hetente történő ápolás, könnyebbséget jelent a kutyusnak és a kutyakozmetikusnak is. Ennyi idő alatt – otthoni fésülés mellett – nem lesz csomós a bundájuk és nem kell extra időt tölteni a kozmetikai asztalon a gubancok kibontásával, mely fájdalmas is lehet kedvencünknek.  – hangsúlyozta Szigeti Andrea.

Azt is megtudtuk, hogy a fürdetéssel kapcsolatban is rengeteg tévhit kering a gazdik körében. A szakember kiemelte, hogy a rendszeresen kozmetikázott kutyusok estében elég, ha csak a kozmetikus fürdeti meg kedvencünket, további otthoni fürdetésre nincs szükség, ugyanis négylábúink bőrfelületén van egy természetes védőréteg, ami sok fürdetéssel roncsolódhat.

19225422_1919639258257360_464883443716835931_n– Természetesen, ha koszos, kellemetlen szagú lesz kedvencünk, akkor speciálisan, kimondottan kutyák számára kifejlesztett samponnal megfürdethetjük négylábúinkat. További tévhit, hogy csak a lakásban tartott kutyákat kell kozmetikáztatni. Nagyon sok kertben, ház körül élő kis- és nagy kutyusnak is szüksége van az ápolásra, egy-egy alapos kifésülésre, nyírásra, fürdetésre.  A kutyák bőre is könnyen elkezd korpásodni, sebesedni, ekcémásodni az elhanyagolt, hosszú szőr alatt. Nyáron a bőrük a frissen fürdetett nagy bunda alatt a lassú, párás kiszáradás és ápolatlanság miatt be is gombásodhat.

A szakember azt is hozzátette, hogy a hosszú, összecsomósodott szőrben a gazdi az élősködők jelenlétét sem veszi észre könnyen. Tél után pedig igen fontos a kutyusok és cicusok élősködőmentesítéséről is gondoskodni.  Nyáron nagy a kullancs és bolha veszély, amelyek pdig veszélyes betegségeket is hordozhatnak.  A cicák esetében fontos megjegyezni, hogy minden esetben csak kimondottan nekik kifejlesztett szereket használjunk, mert a többi szer életveszélyes lehet számukra.

Földesi Szandra

Fotók forrása: Szigeti Andrea

Szerzőnk: Földesi Szandra

Nézze meg ezt is!

Almási Ferenc bronzérmes az EB-n

A 130 kilogrammos Almási Ferenc jobban bírta mint a román Hutuleac, és 3-1-re győzött. Június …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.