2018. december 17. hétfő
Likefestoon / Aktuális / NAK: Segítség a viharkár érintettjeinek

NAK: Segítség a viharkár érintettjeinek

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara kezdeményezésére a Földművelésügyi Minisztérium jövedelempótló támogatást nyújt a 2017. októberi viharban kárt szenvedett fóliás termelőknek. A viharkárokról a NAK falugazdászai állítják ki az igazolást.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) tavaly novemberben fordult a kormányhoz, hogy biztosítson rendkívüli támogatást a 2017. októberi vihar során kárt szenvedett gazdálkodóknak a fóliasátraik újjáépítéséhez, fóliapalást beszerzéséhez. A kamara kezdeményezésére a Földművelésügyi Minisztérium (FM) csekély összegű támogatásnak minősülő jövedelempótló támogatást dolgozott ki a károk részleges ellentételezésére. Az érintett termelők a kárt szenvedett fóliasátor egy négyzetméterére számítva legfeljebb 2000 forint támogatásban részesülhetnek. Az FM a károsult termelők megsegítésére 100 millió forintot különített el.

A támogatás igénybevételére az a termelő jogosult, akinek fóliasátra 2017. október 15. és 31. között szenvedett kárt egy viharral érintett településen. Az erről szóló igazolást a fóliasátor fekvése szerint illetékes kamarai falugazdásznál kell kérelmezni. Az igazolás alapjául a termelő két tanúval hitelesített nyilatkozata mellett a viharkár bekövetkezését alátámasztó dokumentum (képi bizonyíték, hatósági bizonyítvány, biztosító által kiállított kárszemle jegyzőkönyv vagy a NAK által végzett felmérés dokumentációja) szolgálhat.

A jövedelempótló támogatás iránti kérelmet február 15. és március 15. között lehet benyújtani papíralapon, a Magyar Államkincstár által közzétett nyomtatványon – írja honlapján a kamara.

Fotó: illusztráció

Szerzőnk: Földesi Szandra

Nézze meg ezt is!

Almási Ferenc bronzérmes az EB-n

A 130 kilogrammos Almási Ferenc jobban bírta mint a román Hutuleac, és 3-1-re győzött. Június …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.