2018. október 20. szombat
Likefestoon / Aktuális / Munkaalapú tanulás a felnőttképzésben

Munkaalapú tanulás a felnőttképzésben

„Work-based Learning in CVET”- Munkaalapú tanulás a felnőttképzésben című projekt II. multiplikációs rendezvényének adott otthont a Csabagyöngye Kulturális Központ Panoráma terme csütörtökön 10 órától. Az eseményen fókuszában a szakképzés minőségének javítása állt.

A Békés Megyei Kormányhivatal 2015. december 1 és 2017. november 30. között megvalósuló „Work-based Learning in CVET” – Munkaalapú tanulás a felnőttképzésben című Erasmus+ projektjének zárókonferenciája a projektidőszakban kidolgozott, gyakorlatban is alkalmazható, hatékony képzési módszertant és annak sikereit volt hivatott bemutatni.

A résztvevőket – akik szép számban jelentek meg a csütörtöki rendezvényen – dr. Takács Árpád, a Békés Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja köszöntötte. Beszédében kiemelte, hogy a képzések tekintetében a szokásokkal szakítani kell, hiszen a jövőben tanulni képes és akaró, szakképzett munkaerőre van szükség.

Bruckner László, a Nemzetgazdasági Minisztérium Szakképzéséért és Felnőttképzésért Felelős Helyettes Államtitkárság képviselője A szak- és felnőttképzés jövőképe Magyarországon címmel tartott előadást. Kiemelte, hogy a jövőben a felnőttképzés szerepe fel fog értékelődni és a szakmai tudás mellett, a munkáltatók szempontrendszerében egyre fontosabbak az egyéni készségek – mint például a problémamegoldó, az együttműködő és az alkalmazkodó készség.

A munkaalapú tanulás a gazdaság szolgálatában című előadásában a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara képviseletében Mészárosné Szabó Anna a tudás fontosságát hangsúlyozta.

Pántya Imre, a Békés Megyei Kormányhivatal Társadalombiztosítási és Foglalkoztatási Főosztályának főosztályvezetője ismertette a projekt eredményeit.

A projekt célja volt a felnőttek szakképzésében alkalmazható munkaalapú képzés komplex módszertanának kidolgozása nemzeti együttműködésben finn, német és olasz modellek alapján. A nemzetközi partnerség kidolgozott egy olyan komplex módszertant, amelyet az Európai Unió valamennyi tagállamában jól lehet hasznosítani, összhangban van az Európai Uniós törekvésekkel, az EQAVET munkacsoport által meghatározott minőségi követelményekkel. A módszertan alkalmazásával megkönnyíthető a tanulás és a munka közötti átmenet. A kézikönyv tartalmazza a felnőttek szakképzésének és szakmai továbbképzésének folyamatait, az alkalmazott iratmintákat és a munkaalapú képzésben alkalmazott – minőségbiztosítási szempontból fontos – tevékenységeket az EQAVET munkacsoport ajánlásában meghatározott 6 építőelem – tervezés, fejlesztés, reakció, kommunikáció, felkészítés, értékelés – szerinti bontásban.

A módszertant kipróbáló szervezetek képviselői is megosztották pozitív tapasztalataikat, továbbá az közvetlenül érintettek is elmondták véleményüket a csütörtöki rendezvényen.

Külső szemlélőként, a módszertan magyarországi bevezetésének lelhetőségeiről Králik Tibor, a Soproni Szakképzési Centrum főigazgatója tartott előadást.

Molnárné Stadler Katalin, az EQAVET Steering Committee tagja, az EQAVET szakképzés fejlesztésében vállalt szerepéről beszélt.

Az előadások után a projektről készült rövid kisfilmet is megtekinthették a résztvevők.

A komplex módszertani kézikönyv elérhető a www.kormanyhivatal.hu/hu/bekes weblapon a jobb oldalon található Erasmus+ „Szakképzéshez kapcsolódó projektek” link alatt.

Szerzőnk: Földesi Szandra

Nézze meg ezt is!

Almási Ferenc bronzérmes az EB-n

A 130 kilogrammos Almási Ferenc jobban bírta mint a román Hutuleac, és 3-1-re győzött. Június …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.