2018. szeptember 18. kedd
Likefestoon / Aktuális / Mit tehetünk az őszi depresszió ellen?

Mit tehetünk az őszi depresszió ellen?

A komor őszi időjárás sokak számára nemcsak az égboltról törli le a derűt, hanem a hosszú távú hangulatra nézve is borút hozhat. A napsütéses órák számának csökkenésével eluralkodhat a depresszió, az általános fáradtság és enerváltság, ám tehetünk ellene. Mutatjuk, mit tanácsol a Mezőkovácsházi Egészségfejlesztési Iroda.

Az őszi szezon kiváltotta hangulati hullámvölgy oka a napsütéses órák számának drasztikus csökkenése. Egy-egy hidegfront uralma alatt napok telhetnek el anélkül, hogy a nap kisütne, és a fény hiánya miatt szervezetünk a nyáron megszokottól jóval kevesebb szerotonint termel, amely jó közérzetünkért felelős.

A szerotonin közvetlenül egy esszenciális aminosavból, a tryptophan-ből képződik, amely alaphelyzetben nem található meg a szervezetben, hanem a bevitt táplálékkal érkezik: leginkább tejben, tejtermékben, szárnyasok húsában, marhahúsban, tojásban, borsóban, dióban, mogyoróban és burgonyában található meg. Hangulatjavítóként – a szakemberek javaslata szerint – ajánlott a nevezett élelmiszereket tartalmazó ételt a nap utolsó étkezésére tervezni, esetleg lefekvés előtt egy nagy pohár tejet inni, vagy magas kakaótartalmú csokoládét fogyasztani, így az alvászavaroknak is elejét vehetjük, És az alvás is a lehető legpihentetőbb lesz.

Hogyan jussunk szerotoninhoz? Ahhoz, hogy a bevitt tryptophanból ténylegesen szerotonin legyen, a napfény elengedhetetlen. Még ha a napsütést a nyáron megszokott formában nem is érzékeljük, egy kiadós séta során bőven kapunk elegendő fényt ahhoz, hogy a hangulatjavító folyamat végbemenjen szervezetünkben. A szakemberek szerint már az ebédidőben tett rövid séta is elég lehet, hogy a szerotonin-képződés beinduljon, ám nem szabad, hogy ez legyen a nap egyetlen szabad levegőn eltöltött időszaka.

“Napfénytartályokat” feltölteni!

Hétvégenként, amikor több szabadidőnk van, hosszabb sétákkal, túrákkal feltankolhatjuk „napfénytartályainkat”, azonban aki nem tudja megoldani a szabadban való tartózkodást, azon speciális, 10 ezer lux fényerejű lámpák is segíthetnek. Az otthoni átlagos lámpák messze nem teljesítenek ilyen „fényesen” csupán 300-500 lux közötti fényerejükkel. A különleges lámpák mellett másik, lényegesen olcsóbb lehetőség a színes üvegű (nap)szemüveg beszerzése, így egy kis szemfényvesztéssel megtéveszthetjük érzékeinket, és szervezetünk egyből belefog a szerotonin termelésébe. A különböző színű üveggel rendelkező szemüvegek cserélgetésével más-más hatást érhetünk el: míg a narancsszínű erőt ad, a zöld nyugtat.

Az apróbb trükkök mellett a szomorkás őszi-téli évszakokra ajánlatos tudatosan felkészülni, és úgy alaktani mindennapjainkat, hogy több időt tudjunk szánni magunkra: egy-egy jó könyv olvasása, a jógázás, vagy az autogén tréning időigényes, viszont többszörösen megtérülő foglalatosság – tanácsolja a Mezőkovácsházi Egészségfejlesztési Iroda.

Szerzőnk: Földesi Szandra

Nézze meg ezt is!

Almási Ferenc bronzérmes az EB-n

A 130 kilogrammos Almási Ferenc jobban bírta mint a román Hutuleac, és 3-1-re győzött. Június …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.