2019. november 20. szerda
Likefestoon / Aktuális / Milyen szakmát tanuljon a Békés megyei gyerek?

Milyen szakmát tanuljon a Békés megyei gyerek?

Ma kezdődik a pályaválasztási vásár Békéscsabán a sportcsarnokban. Az itt működő középiskolák és kicsit nagyobb hatósugárral az alföldi főiskolák és egyetemek biztosan a kiállítók között vannak. A kínálat tehát igen széles, de mit válasszon az a Békés megyei fiatal, aki hosszú távon is a megyében képzeli el a jövőjét?

Biztos recept ugyan nincs, de arról mégis vannak felmérések, összesítések, hogy melyek a keresett szakmák hazánkban, sőt megyénkben. A KSH adatai szerint szakmunkásokra, gépkezelőkre, mérnökökre és értékesítőkre van a leginkább szükség, de vendéglátó ipari szakembereket is keresnek szép számmal.

Ha a szakmunkás, ill. szakközépiskolai végzettséget nézzük, Békés megyében a hölgyek leginkább női szabóként és szociális gondozó, ápolóként van biztos munkahelyük. A férfias szakmákban nagyobb a választék. Jó eséllyel helyezkedhetnek el a hegesztő, gépi forgácsoló, épület- és szerkezetlakatos, ács, villanyszerelő, víz-, csatorna- és közműszerelők, a központi fűtés- és gázhálózat-szerelő vagy mezőgazdasági gépész végzettséggel, szaktudással rendelkezők.

Összességében a legfontosabb talán mégis az, hogy a munkáltatók dolgozni akaró, a szakmájukat ismerő, szaktudással rendelkező munkavállalókat akarnak foglalkoztatni leginkább. A szakmát tanulók fiataloknak pedig minden esélyük megvan arra, hogy az elhelyezkedéshez, munkába álláshoz szükséges tudást a következő években elsajátítsák.

Szerzőnk: Szerkeszto

Nézze meg ezt is!

Almási Ferenc bronzérmes az EB-n

A 130 kilogrammos Almási Ferenc jobban bírta mint a román Hutuleac, és 3-1-re győzött. Június …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.