2020. április 9. csütörtök
Likefestoon / Aktuális / Milliárdos előrelépés Orosházán – Fejleszt a Linamar Zrt.

Milliárdos előrelépés Orosházán – Fejleszt a Linamar Zrt.

A stratégiai céljaival összhangban újabb technológiák bevezetését, termelőkapacitások növelését valósítja meg hamarosan Orosházán is a Linamar Hugary Zrt. a kormány egyedi döntése alapján megvalósuló „Emelőgépgyártás – és autóipari kapacitásbővítés” pályázat keretében. Dél-Békés országgyűlési képviselője szerint a beruházás fontos a város és az egész térség gazdasága, adóbevételei szempontjából. Simonka György azt mondja, munkájukat egy cél vezérli: jövőképet nyújtani Dél-Békésben.

Három telephelyén, köztük Orosházán is korszerűsít a Linamar Hungary Zrt. közösen a Seissenschmidt Precision Components Kft.-vel. A 8,639 milliárd forintos beruházás során üzemcsarnok bővítést, gépbeszerzést és munkahelyteremtést valósítanak meg, ehhez 1,55 milliárd támogatást Magyarország Kormánya biztosított, melynek köszönhetően a jelenlegi létszámot tovább bővítik 200 fővel – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter ma délelőtt Budapesten a vállalattal, a városvezetőkkel és az országgyűlési képviselővel közösen megtartott sajtótájékoztatón. A Linamar Hungary Zrt. tájékoztatása szerint a projekt révén bővíteni tudják a meglévő termékkörüket, illetve új vevőkkel kerülnek közvetlen értékesítési kapcsolatba, ami további portfólió bővítést eredményez, elsősorban az emelőgépek gyártása terén.

– Ezzel a több mint két év alatt megvalósuló komplex fejlesztéssel újabb jelentős lépést tesz a Linamar Hungary Zrt. a növekedés útján. Fontos célunk egyrészről mezőgazdasági/ipari gépgyártásunk fejlesztése, másrészről új technológiák alkalmazásával autóipari versenyképességünk további erősítése – nyilatkozta Havasi Csaba, a Linamar Hungary Zrt. vezérigazgatója.

Orosházán a Linamarnál dolgoznak a legtöbben, ezért kiemelten fontos a vállalat továbbiakban is fejlődő és stabil működése.  A beruházásnak köszönhetően a vállalatcsoport közvetlenül 119 új munkahelyet tud teremteni térségünkben. Dél-Békés országgyűlési képviselője azt mondja, míg a térségben 2010 előtt 6500 álláskereső volt, mára ez a szám a vállalkozásoknak köszönhetően kevesebb, mint felére csökkent.

– A Linamar újabb beruházása pozitív kihívás a cégnek, és pozitív kihívás Dél-Békésnek is. Ezért nem kérdés, hogy a jövőt is csak a gazdasági szektor szereplőivel együtt építhetjük. Javaslataik is szerepet kaptak a 16 területet felölelő, komplex térségfejlesztési koncepciónkban, a Calendula Tervben, melyet az elmúlt években alakítottunk ki több mint 200 szakember közreműködésével. Munkánkat egy cél vezérli: jövőképet nyújtani Dél-Békésben – hangsúlyozta Simonka György.

A képviselő hozzátette, köszönettel tartoznak azért, hogy a Linamar számít a dél-békésiekre, bízik a körzetben, a megyében rejlő további lehetőségekben, példaértékű társadalmi szerepvállalásával a mindennapokban együtt gondolkodik a térséggel a helyi közösségeket erősítve.

– Tudjuk, hogy a beruházások folytatásához kulcskérdés, hogy a megfelelő létszámú, képzett munkaerő rendelkezésre álljon. Munkánk során ez is prioritás, eredményeink közt szerepel térségünkben – a szakképzés megerősítésén felül –, hogy a képzési kínálatot erősítő Kodolányi főiskola Orosházát választotta székhelyéül, és munkásszállót is építünk, segítve a munkaerő mobilitását. Térségünk legnagyobb problémái közé soroltuk a munkanélküliek magas számát és az utak rossz állapotát, és mára – az eredményes munkának köszönhetően – már elmondhatjuk, hogy felújítottuk a 47-es főutat Orosházától Békéscsaba és Hódmezővásárhely irányába is, az úthálózatot Mezőkovácsháza-Tótkomlós-Mezőhegyes felé, és még az idén megkezdődik a dinnyés út felújítása Medgyesegyháza irányába és Szentes felé is útberuházást tervezünk – részletezte a politikus.

Simonka György kiemelte, az elmúlt évek kitartó, közös munkájával megteremtett alapokon ma már reálisan kitűzött cél, hogy Dél-Békésben biztos jövőt nyújtsanak a munkáltatóknak és munkavállalóknak egyaránt.

Fotó: Soós Lajos, forrása: MTI

Szerzőnk: Földesi Szandra

Nézze meg ezt is!

Almási Ferenc bronzérmes az EB-n

A 130 kilogrammos Almási Ferenc jobban bírta mint a román Hutuleac, és 3-1-re győzött. Június …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.