2019. augusztus 22. csütörtök
Likefestoon / Aktuális / Mezőkovácsháza jövője Varga Gusztáv szemével

Mezőkovácsháza jövője Varga Gusztáv szemével

Mezőkovácsháza korábbi polgármestere Dr. Turcsán Zsolt ezév márciusában lemondott településvezetői pozíciójáról, így a következő önkormányzati ciklusra a FIDESZ új jelölttel állt elő. Varga Gusztáv neve a KLIK-ben végzett munkája és korábbi alpolgármesteri tevékenysége kapcsán mindenki előtt ismert. Kíváncsiak voltunk, ő hogyan képzeli megválasztása esetén Mezőkovácsháza jövőjét.                                                       

Ön az elmúlt ciklusban, mint oktatási szakember tevékenykedett a Mezőkovácsházi kistérségben. Az ezt megelőző ciklusban pedig alpolgármester is volt. Amikor most felkérte Önt a helyi Fidesz csoport, hogy képviselje őket és induljon polgármester jelöltként az önkormányzati választásokon, rögtön igent mondott?

– Nem mondtam azonnal igent. Többször, hosszasan beszélgettem a családommal, kikértem több barátom, jó ismerősöm véleményét. Egyeztettem a mezőkovácsházi Fidesz csoport elnökével, Kerekes Gábornéval, és országgyűlési képviselőnkkel, Simonka Györggyel. Az együttgondolkodás eredményeképpen, a konzultációk után hoztam meg döntésemet.

Mi áll a döntése hátterében?

– 14 évig voltam önkormányzati képviselő, ebből 10 esztendőn át alpolgármester. 2 éve vagyok a mezőkovácsházi tankerület igazgatója. Elsősorban ennek az utolsó 2 évnek a tapasztalata vezetett arra az elhatározásra, hogy a megtisztelő felkérésnek eleget téve, összegyűlt tapasztalataimat, ismeretségemet – természetesen a mezőkovácsházi emberek, a helyi Fidesz csoport és Simonka György támogatásával – a város javára kamatoztassam.

1794795_698320906900582_2285054937767733325_n

Hogyan látja az előző ciklust Mezőkovácsháza tekintetében, miben szeretne változtatni?

– Biztosan vannak dolgok, amelyeket én másképpen csináltam volna. Legelőször azzal szeretnék szakítani, hogy visszamutogassunk. A Tankerületnél az az elv, ha valami probléma van, azt meg kell oldani, nem pedig azon elmélkedni, hogy mi okozta azt.
Ha mégis említenem kell egy olyan dolgot, amelyet másképpen kell kezelni? A város működését úgy kell megszervezni, hogy az adósság ne termelődjön újra.

Mik a tervei, amennyiben megválasztják?

– Egy nagyon erős alapellátást (óvodai-, iskolai nevelés, védőnői-, háziorvosi ellátás, szakrendelő) kell működtetni, segíteni kell az időseket, a fiatalokat és a rászorulókat, együtt kell működni a vállalkozókkal és a civil szervezetekkel.

Hogyan képzeli el Mezőkovácsházát 4 év múlva?

– Mezőkovácsháza egy virágzó kisváros, a térség központja, ahol jó élni.

Miben tud Önnek segíteni a térség országgyűlési képviselője és mit gondol arról, hogy egészen kormányzati szintig jobboldali döntéshozókkal dolgozhat majd együtt?

– Simonka György nagyon sokat segít a példájával. Hisz valljuk be, Pusztaottlaka nálunk elmaradottabb település, ahol ma nem küzdenek adóssággal, és mindenkinek van munkája. Tud segíteni az ötleteivel, javaslataival, mert ő is érdekelt Mezőkovácsháza fejlődésében. A mi fejlődésünk lehet a térség motorja. És tud segíteni, ha egyes fejlesztéseink fogaskereke megakadna, közösen kipiszkáljuk az akadályt a kerekek közül. Az pedig, hogy kormányzati szintig jobboldali döntéshozókkal dolgozhatunk egütt, előirányozza Kovácsháza fejlődését, hiszen nyitott ajtókat találunk majd, amikor terveink megvalósításán dolgozunk.

10369893_327562557398145_249734424362187061_n

Milyen lehetőségeket lát Mezőkovácsházában?

– A mezőgazdaságban nagy lehetőséget látok. Kezdve a kistermelők boldogulásától, a gyógynövénytermesztésen át, a helyi élelmiszer feldolgozás megteremtéséig. Nem használtuk még ki Románia, elsősorban Arad közelségét. Óriási esély, hogy itt van a Járási Hivatal, és a járási szakigazgatási szervek. Nagy lehetőséget látok a helyi Gimnáziumban, a Könyvtárban, és a Művelődési Házban. Térségi kisugárzó szerepük nagyon fontos. És bevallom, nagyon szeretem az Alföldet, így nagy lehetőséget látok az idegenforgalomban is. De ezek csak a nagy lehetőségek. Sok – sok pici lehetőség van még, amelyeket nem szabad lebecsülni.

Kiss Réka

Szerzőnk: Szerkeszto

Nézze meg ezt is!

Almási Ferenc bronzérmes az EB-n

A 130 kilogrammos Almási Ferenc jobban bírta mint a román Hutuleac, és 3-1-re győzött. Június …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.