2018. november 20. kedd
Likefestoon / Aktuális / Mekkora stresszel jár a pályaválasztással kapcsolatos döntés?

Mekkora stresszel jár a pályaválasztással kapcsolatos döntés?

Péntekig van lehetőségük jelentkezni az általános iskolás diákoknak a középiskolák által hirdetett központi írásbeli felvételi vizsgákra. De hogy mekkora stresszel jár egy diák számára az iskolaválasztással kapcsolatos döntés, a felvételi eljárás folyamata és hogy mennyiben szólhat bele ebbe a szülő, szakember véleményét kértük.

A középiskolák az utóbbi hetekben tették közzé a felvételi tájékoztatóikat, melyekben azt is meghatározzák, mely osztályokat indítják a 2018/2019-es tanévben, illetve a jogszabályi kereteknek megfelelően meghatározták, hogy milyen felvételi eljárással veszik fel a jelentkező tanulókat.

A jelentkezők felvételéhez központi írásbeli vizsgát csak a gimnáziumok és a szakgimnáziumok kérhetnek. Közülük 421 középiskola írta elő egy vagy több feladat ellátási helyén, hogy a hozzájuk jelentkező tanulók előzetesen vegyenek részt a központi írásbeliken

Napjainkban már az oktatási intézmények széles palettájából választhatnak a fiatalok. Rengeteg továbbtanulási lehetőség adott számukra, illetve bizonytalanság esetén az is egy lehetőség, hogy az egyetem előtt egy évet dolgozzanak, ez idő alatt átgondolva a további terveiket. Azonban nem biztos, hogy ez a számos válaszható opció megkönnyebbülést jelent számukra. Az igényeiknek és képességeiknek leginkább megfelelő pályát nagyon sok lehetőségből kell kiválasztaniuk, amely lehet sokaknak fejtörést okoz.

Kovács Annamária iskolapszichológussal arról beszélgettünk, hogy a technológiai és a tudomány fejlődésével számos eljárás, amikről korábban tanultunk már elavult, és a változással együtt egyre több új szakma jelenik meg. Régebben kevesebb lehetőség volt adott és sokan a tanulmányaik elvégzése után nyugdíjazásukig ugyanabban a szakmában (és gyakran ugyanazon a munkahelyen) dolgoztak. Ez mostanság valamelyest megváltozott. Kiemelt fontosságú lett az a készség, hogy új dolgokat képesek legyünk elsajátítani, további ismereteket szerezni, képezni magunkat.

– A jövő bizonytalansága és kiszámíthatatlansága nem csak a pályakezdők, hanem az idősebb munkavállalók számára is stresszforrást jelenthet. Nagy terhet vehet le a fiatalokról, ha tudatosítjuk bennük, hogy 18 évesen nem kell, hogy több mint 40 évre elkötelezzék magukat egy pálya mellett, például az egyetemen és a későbbiekben is lehetőségük van a változtatásra, illetve valami újba belekezdeni. – emelte ki a szakember.

A gyermekek döntéseire, későbbi pálya- vagy akár párválasztására hatással vannak a környezetében lévők, így legfőképpen a szülők.  Természetes, hogy a szülők a legjobbat szeretnék gyermekeiknek és megóvni őket a csalódásoktól. Arra kerestük a választ, hogy milyen mértékben szólhatnak bele a gyermek döntésébe és mennyire lehet pozitív kimenetelű, ha esetlegesen ráerőltetik a saját akaratukat.

– Tapasztalataikat és véleményüket is jó, ha megosztják a fiatalokkal, de emellett lényeges, hogy hagyják a gyermeküket kibontakozni és engedni, hogy felfedezzék, hogy melyik hivatás áll legközelebb a személyiségükhöz, képességeikhez és igényeikhez. Semmiképpen se jó, ha a szülők ráerőltetik a gyermekükre az általuk helyes vélt utat. Gyakran a kimondott vagy akár a kimondatlan elvárásoknak szeretnének a gyermekek megfelelni és emiatt olyan pálya mellett döntenek, amely kevésbé áll közel hozzájuk, de a szüleik jobban örülnének ennek a választásnak. – hangsúlyozta Kovács Annamária.

A későbbi pálya szempontjából a középiskola megfelelő megválasztása is igen fontos lehet. A döntés meghozatalában különböző csoportos vagy egyéni pályaorientációs tanácsadások, információs tanácsadások is a diákok segítségére vannak, már az általános iskola elhagyásának időszakában is. A pályaorientációs tanácsadás során a pályaismeret és az önismeret fejlesztésében támogatják a diákokat.

– Nehéz megmondani, hogy mennyiben tud segíteni a döntéshozatalban, hiszen ennek mértéke egyénenként eltérő lehet. Sokaknak a problémája inkább a szükséges információk hiányából (például milyen képzések vannak, elképzeléseihez melyik képzés áll legközelebb és milyen lépések szükségesek) fakad. Viszont akadnak olyanok is, akiket abban kell segíteni, hogy felismerjék, mire lenne szükségük, milyen jellegű hivatás az, amiben ki tudnak bontakozni, elvárásaik mennyire felelnek képességeiknek, személyiségüknek. Fontos azt is feltérképezni, hogy a pályaválasztás során milyen személyek és elképzelések vannak hatással a fiatalra és ezeket tudatosítani. A pályaorientációs tanácsadás során  a tanácsadó nem fogja megmondani milyen pályát válasszon a kliens, azonban segíthet abban, hogy együtt megtalálják a hozzá leginkább közelálló hivatást. – mondta el hírportálunknak a szakember.

A gimnáziumok és a szakgimnáziumok írásbeli vizsgái december 8-ig lehet jelentkezni. A jelentkezést ahhoz a központi írásbeli vizsgát szervező középiskolai helyhez kell beadni, amelyben a jelentkező a vizsgát meg kívánja írni.

Az iskoláknak és feladat ellátási helyeknek az adatai, valamint a központi felvételi vizsgákkal és a középfokú felvételi eljárás további menetével kapcsolatos minden további információ ide kattintva érhető el.

Szerzőnk: Földesi Szandra

Nézze meg ezt is!

Almási Ferenc bronzérmes az EB-n

A 130 kilogrammos Almási Ferenc jobban bírta mint a román Hutuleac, és 3-1-re győzött. Június …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.