2020. február 29. szombat
Likefestoon / Aktuális / Méhnyakrák elleni oltás – Idén is kérhető hetedikes lányoknak

Méhnyakrák elleni oltás – Idén is kérhető hetedikes lányoknak

Idén is ingyenesen kérhető a hetedik osztályos lányoknak a méhnyakrák elleni védőoltás – jelentette be Ónodi-Szűcs Zoltán, egészségügyért felelős államtitkár. A kétadagos oltóanyag azok számára ingyenes, akik betöltötték a 12. életévüket és szeptemberben kezdték meg az általános iskola 7. osztályát.

Az államtitkár elmondta, hogy az oltás nem kötelező, csak kérhető, de nagyfokú védelmet nyújt a méhnyakrák kialakulásáért felelős HPV (humán papilloma vírus) ellen.

Hozzátette, a kormány igyekszik a megelőzésre is nagy hangsúlyt fektetni, a különböző szűréseken való részvétel azonban hullámzó volt az elmúlt években.

Ónodi-Szűcs Zoltán hangsúlyozta azt is, hogy a védőoltás a teljes életkori csoport számára rendelkezésre áll. A védettség kialakulásához két oltásra van szükség, az első oltást novemberben kapják meg a lányok.

A HPV-fertőzés elleni iskolai oltási program 2014-ben indult és az eddigi eredményeket nézve az igénylés minden évben 70 százalék feletti volt.

Szabó Enikő, az Emberi Erőforrások Minisztériumának főosztályvezetője is csatlakozott az államtitkár szavaihoz. Hozzátette, október végig kell a szülőknek visszajuttatniuk az iskolába a beleegyező nyilatkozatot, amely ahhoz kell, hogy lányuk megkapja az oltást.

Az állam által biztosított, méhnyakrák elleni védőoltás és annak beadása a jogosultak számára mindkét dózis esetében térítésmentes. A nemzeti védőoltási programba bekerült vakcina 93 százalékot meghaladó védelmet nyújt a méhnyakrák ellen a korábban HPV-vel nem fertőzött lányoknál. – írja az MTI.

Fotó: illusztráció

Szerzőnk: Földesi Szandra

Nézze meg ezt is!

Almási Ferenc bronzérmes az EB-n

A 130 kilogrammos Almási Ferenc jobban bírta mint a román Hutuleac, és 3-1-re győzött. Június …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.