2018. május 24. csütörtök
Likefestoon / Aktuális / Megérkezett az influenza elleni védőoltás az orvosokhoz

Megérkezett az influenza elleni védőoltás az orvosokhoz

Bár az influenza várhatóan csak januárban tetőzik hazánkban a korábbi évek tapasztalatai alapján, azonban a védettség kialakítása érdekében már a hónap végétől kérhető a háziorvosoknál az ingyenes oltóanyag. Mutatjuk, kik a jogosultak.

Idén mintegy 1,3 millió adagnyi védőoltás érkezett meg a háziorvosokhoz, akik díjmentesen adják azt be az arra jogosult pácienseknek. Ugyan az influenza január körül éri el hazánkat, azonban a védettség kialakításához legalább két hét kell, így októbertől elkezdik a kampányszerű oltást – jelentette be az egészségügyért felelős államtitkár.

Ónodi-Szűcs Zoltán elmondta, a térítésmentes védőoltásra jogosultak a 60 évesnél idősebbek, továbbá többek között az asztmások, a cukorbetegek, a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők, valamint a várandós nők. Emellett azok is részesülhetnek az oltásban, akik a munkájuk során vagy szervezett segítségnyújtás keretein belül migránsokkal kerülnek kapcsolatba, sőt, akik munkájukból fakadó magasabb kockázat miatt például az egészségügyi és szociális intézményekben dolgoznak.

Az államtitkár azok számára is javasolja az influenza elleni védőoltás beadatását, akik erre nem jogosultak térítésmentesen. Számukra gyógyszertári forgalomban, orvosi rendelvényre érhető el az oltóanyag, körülbelül kétezer forintért – írja az MTI.

Az influenzafigyelő szolgálat október első hetében kezdte meg működését. A munkában részt vevő orvosok rendszeresen küldenek légúti mintát virológiai vizsgálatra az influenzás panaszokkal hozzájuk forduló betegektől, így a beérkezett minták eredménye alapján hétről hétre nyomon követhető az influenzavírusok megjelenése és terjedése.

Fotó: archív fotó

Szerzőnk: Kiss Anna

Nézze meg ezt is!

Bűnmegelőzési témájú fórumok Dél-Békésben

Békés megyében Medgyesbodzáson, Mezőhegyesen és Végegyházán is bűnmegelőzési témájú előadással, tanácsadással várják az érdeklődőket a …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.