2019. január 16. szerda
Likefestoon / Aktuális / Megemlékezés – Hadisírokat avattak Battonyán

Megemlékezés – Hadisírokat avattak Battonyán

Egy pályázat által újulhattak meg az első világháborús hadisírok a dél-békési városában, a renovált fejfákat szombaton ünnepélyes keretek között avatták fel. Marjai János polgármester szerint nemcsak megemlékeztek azokra a magyar, szerb és orosz katonákra, akik az első világháborúban életüket vesztették, hanem adósságot is törlesztettek a nemzetközi gyertyagyújtás napján.

A Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeuma a Magyarországon fellelhető első világháborús hadisírok rendbehozatalához szükséges költségvetési eszközök biztosításáról szóló kormányhatározatban kapott felhatalmazás alapján pályázatot írt ki a magyarországi temetkezési helyen található első világháborús hadisírok és emlékművek rendbetételére. A kiírásra Battonya Város Önkormányzata is benyújtotta kérelmét, az elnyert támogatás által pedig a nem megfelelően gondozott első világháborús hadisírok és emlékművek állagmegőrző karbantartása és felújítása valósult meg.

A munkálatok befejeződtek, az átadóra pedig egy igen jeles eseményt választott a város, méghozzá a nemzetközi gyertyagyújtás időpontját. November 11-én 11 órakor országszerte egy szál gyertya vagy mécses meggyújtásával fejezik ki az állampolgárok tiszteletüket a hazájukért halt magyar és más nemzetek katonái iránt.

– Forró nyár volt, hosszú útra mentek, trombita szólt, és harci dob pergett. Büszke zászlók a szélben táncra keltek, nem tudhatták, vesztükbe menetelnek. A mai napon nemcsak megemlékezünk azokra a magyar, szerb és orosz katonákra, akik az első világháborúban életüket vesztették, hanem adósságot is törlesztünk, lerójuk kegyeletünket – hangsúlyozta ünnepi beszédében Marjai János polgármester.

A pályázati program célja, hogy ily módon is ébren tartsa az első világháborúval kapcsolatos társadalmi emlékezetet, illetve hozzájáruljon a közös értékeken, történelmen és kultúrán alapuló magyar és európai identitás erősítéséhez.

– Bízunk abban, hogy az elvégzett munka által méltó nyughelyet teremtettünk az első világháborúban elhunyt katonáknak messze szülőföldjüktől. Az elnyert forrás által a három törött kereszt helyére új kerülhetett, újrafestettük a neveket, lecsiszoltuk a fejfákat, és parkosítottuk a környezetet is. Mind, akik most jelen vagyunk hisszük, hogy az elmúlt évszázadok, még ha egymás ellen is küzdöttek a katonák, összekovácsolódtak a nemzetek, és béke lett. Mindannyian egyért, a hazájukért harcoltak, békesség és tisztelet nekik – emelte ki az ünnepségen dr. Palkó Lajosné képviselő, a Kulturális Bizottság elnöke.

Az ünnepi beszédek után, valamint Kocsis Nándor, Pável Eta és dr. Rimayné Roczkó Zsuzsanna előadását követően a síroknál Gálity Illés szerb ortodox esperes tartott halotti megemlékezést, a résztvevők pedig elhelyezték az emlékezés virágait.

A rendezvényt megtisztelte jelenlétével az Oroszországi Föderáció Honvédelmi Minisztériuma Katonai Emlékmegőrző Igazgatóságának képviseletében Afonina Alla, az Oroszországi Föderáció Nagykövetségének titkára, dr. Hoffmann Zsolt Géza, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum jogi főelőadója, a MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokságának képviseletében Juhász László százados, Nagy Lajos r. alezredes a Mezőkovácsházi Rendőrkapitányság vezetője és Zalai Szabolcs r. alezredes, a Battonyai Rendőrőrs parancsnoka.

Az ünnepi megemlékezés befejezéseként a megjelentek a város központjában lévő I. világháborús emlékműnél is lerótták tiszteletüket a hősök emléke előtt.

Szerzőnk: Földesi Szandra

Nézze meg ezt is!

Almási Ferenc bronzérmes az EB-n

A 130 kilogrammos Almási Ferenc jobban bírta mint a román Hutuleac, és 3-1-re győzött. Június …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.