2019. december 7. szombat
Likefestoon / Aktuális / Mátyás király udvarában jártak a battonyai diákok

Mátyás király udvarában jártak a battonyai diákok

A Hunyadiak életével, a kódexekkel, a címerekkel, a Mátyás királyos mesékkel, a reneszánsz zenékkel és táncokkal is megismerkedhettek a battonyai táborozók. Ötnapos tábor várta a gyerekeket, akik olyan ismeretek birtokába kerültek, melyeket tanulmányaik során is értékesíteni tudnak.

Már csak napok maradtak az idei vakációból – Ezt felismerve a Battonyai Városi Könyvtár értékes programra invitálta az Egészségügyi és Szociális Ellátó Szervezet táborozó diákjait, akiket az igazságos Mátyás udvarába kalauzoltak egy reneszánsz tábor keretében. Már az első napon a kor jelentősebb eseményeivel, kiemelkedő alakjaival, a jellemző stílusirányzatokkal ismerkedtek a gyerekek egy feladatlap megoldása által, melyhez lexikont és nyomtatott segédanyagokat is kaptak. Sőt, a könyvtár dolgozói képeket is mellékeltek, amelyeket a gyerekek kivágtak és a színes háttérrel kiemelt időszalagra feltűztek, feltüntetve közben a magyar történelem egyik nagy mérföldkövét, az államalapítást is, majd részletesebben a Mátyás korabeli jellemzőket, eljutva végül a jelenbe.

Mi a reneszánsz és a humanizmus, mikor választották Mátyást királlyá, mi volt híres könyvtárának elnevezése, mikor nyílt az első magyarországi könyvnyomda, honnan hozatta udvarába a király a zenészeket – Már az első napon ilyen tudás birtokosaivá váltak a battonyai nebulók.

A második nap során a meséké volt a főszerep, a diákok színésznek álltak és a Mátyás király meg az öregember című mese szereplőivé váltak, egymás szerepeit felcserélgetve többször „színpadra vitték”, később pedig paraván mögé bújva báb előadást rendeztek a szereplők bábbá formálásával. Később a reneszánsz zenével, tánccal és viselettel ismerkedtek, melyek jelentős részei voltak az akkori kultúrának.

A kódexek és jellemzőik – Ez állt a harmadik nap fókuszában. Mindenki készített a keresztneve kezdőbetűjéből szépen díszített iniciálét és hogy még izgalmasabb legyen a dolog, versenyeztették is az így elkészült munkákat. Végül érdekességképpen pecsétnyomót gyártottak krumpliból. A negyedik napon a gyerekek többek közt megismerkedtek a címer jelentésével, a Hunyadiak címerével, valamint azzal, hogy mit is jelképez a holló Mátyás király címerében. Ezután elkészítették a saját címerüket, amivel a szintén saját maguk által készített pajzsot díszítették. Annyira fellelkesültek a kartondobozokból kreált pajzsok készítése során, hogy kitalálták, ebből bizony sisakot és kardot is tudnak készíteni, így összeállt a kis lovagok teljes “fegyverzete”. Sőt, a lovagi viselet mellé a szervezők egy “korhű” jelmezbemutatót is rögtönöztek, amit szintén nagyon lelkesen fogadtak a táborozók.

Jó hangulatban gyorsan telik az idő, már csak a “lovagi torna” maradt hátra a reneszánsz tábor programjából, ezt az utolsó napon rendezték meg, ennek keretében hét próbát kellett kiállniuk a résztvevőknek. Az első próbán „igazmondó-virágot” kellett gyűjteniük, második próba célba dobás volt, majd színes lufikat kellett kipukkasztani, a negyedik állomáson ügyességi játékkal lehetett pontokat nyerni, a következő próbán borsót és babot kellett szétválogatni szívószállal, majd mesekirakó következett. Utolsó próbatételként összekevert szavakat kellett párosítani azokból a nevekből, címekből, amit a hét során tanultak a gyerekek. A lovagi tornán ugyan mindenki nyert, mert mindenki nagyon ügyes volt, de az első hat helyezett külön könyvjutalmat is kapott.

A díjátadó ceremónia előtt meglepetés tortával ünnepelték meg az együtt töltött öt napot, mely során értékes tudással gyarapodtak a tanulók, melyeket később tanulmányaik során hasznosítani tudnak majd. A program végén mindenki hazavihette a héten készített munkáit, a színes iniciálékat, a lovagi fegyverzetet és emlékül könyvjelzőket is kaptak, azzal az instrukcióval, hogy minden este olvassanak – derült ki a könyvtár beszámolójából.

A szervezők bíznak abban, hogy táboruk elérte célját, de abban biztosak, hogy szükség van ilyen és ehhez hasonló foglalkozásokra, hiszen fontos az olvasás megszerettetése és gyakorlása, hiszen az iskolai feladatokat is könnyebben oldják meg, ha jól tudnak olvasni és megértik, amit olvasnak. A gyerekek arra kérték a könyvtár dolgozóit, jövőre is rendezzenek ilyen tábort Battonyán.

Fotók forrása: Battonyai Városi Könyvtár

Szerzőnk: Földesi Szandra

Nézze meg ezt is!

Almási Ferenc bronzérmes az EB-n

A 130 kilogrammos Almási Ferenc jobban bírta mint a román Hutuleac, és 3-1-re győzött. Június …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.