2020. január 26. vasárnap
Likefestoon / Aktuális / Mától utalják a szeptemberi családit

Mától utalják a szeptemberi családit

Cél, a családok terheinek csökkentése, a szeptemberi iskolakezdés megkönnyítése. Hétfőn a családtámogatásokat utalják, míg keddtől a postások kézbesítik majd az ellátásokat. A kormány számos intézkedést tett idén is a családokért.

Ahogyan arról korábban már olvashattak nálunk, a kormány idén is megkönnyíti a családok számára a tanévkezdést, hiszen a megszokottnál hamarabb érkezik a családi pótlék, a gyermekvédelmi segély (gyes) és a gyermeknevelési támogatás (gyet) is. A családtámogatásokat hétfőn utalják, míg az ellátásokat kedden kézbesíti a posta.

Az Emmi család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkárának bejelentése szerint az előrehozott utalás csaknem 1,3 millió családnak jelent majd könnyebbséget. Novák Katalin elmondása szerint a kormány minden segítséget megad, hogy a családoknak minél kisebb tehertételt jelentsen a szeptemberi iskolakezdés, de a családokat segítő intézkedések között említette az ingyenes tankönyvellátást az 1-9 évfolyamon tanuló diákok számára.

Kitért arra is, hogy egy friss rendeletmódosításnak köszönhetően az iskolába bevitt tankönyvek súlya nem lehet több 3 kg-nál, hogy a gyerekeknek ne kelljen súlyos táskákat cipelniük az iskolába. Közölte, az ingyenes gyermekétkeztetés kiterjesztésének köszönhetően jövőre 72,6 milliárd forint lesz a forrás erre a célra, ez 2010-ben még csak 31,7 milliárd forint volt. Így a bölcsődékben, óvodákban, iskolákban ingyenesen étkező gyermekek száma már 467 ezerre nőtt.

Közölte, már nemcsak nyáron, hanem minden iskolai szünetben biztosítják az ingyenes közétkezést a rászoruló családok gyermekei számára, sőt, tovább bővül az iskolatej program, míg az iskolagyümölcs program keretében már csaknem 550 ezer gyerek kap rendszeresen ingyen gyümölcsöt, vagy zöldséget.

Szeptember 1-jén hazánkban mintegy másfél millió gyerek kezdi meg a tanévet, közöttük 751 ezer általános iskolás, 78 ezer szakközépiskolás, 5800 szakiskolás, 182 ezer gimnazista, 168 ezer szakgimnazista. Az óvodások száma 314 ezer lesz.

Fotó: illusztráció

Szerzőnk: Földesi Szandra

Nézze meg ezt is!

Almási Ferenc bronzérmes az EB-n

A 130 kilogrammos Almási Ferenc jobban bírta mint a román Hutuleac, és 3-1-re győzött. Június …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.