2020. március 30. hétfő
Likefestoon / Aktuális / Már csak ma jelenthetik be a szeszlepárlók meglétét

Már csak ma jelenthetik be a szeszlepárlók meglétét

Változott az otthoni pálinkafőzés szabályozása. A múlt évben, vagy annál korábban vásárolt berendezések meglétét, legkésőbb a mai napon (január 15.) be kell jelenteni a helyi önkormányzat felé.

Aki otthon, magának főz pálinkát, az évente 50 liter párlatot ingyen főzhet. De a szeszlepárló készülék meglétét be kell jelentenie az önkormányzatnál. A jövedéki törvény új rendelkezései értelmében a magánszemély birtokában lévő desztillálóberendezésről (szeszlepárló készülék) a tulajdonosnak bejelentést kell tennie.

– A 2014-ben vagy korábban vásárolt berendezések bejelentését 2015. január 15-ig meg kell tenni, azaz legkésőbb ma. A 2015-ben vásárolt készülékeket a vásárlást követő 15 napon belül kell bejelenteni. Az itt kapott iratot meg kell őrizni, hiszen ellenőrzéskor azt kérheti a vámhatóság – tájékoztatott Verasztó Ervin, az orosházi polgármesteri hivatal adócsoportjának vezetője.

Magánfőzőnek minősül az a 18. életévét betöltött személy, aki saját tulajdonú gyümölccsel, gyümölcsből származó alapanyaggal és párlat készítésére alkalmas, saját tulajdonú, maximum 100 liter űrtartalmú desztillálóberendezéssel rendelkezik. A magánfőző évente legfeljebb 50 liter mennyiségig állíthat elő párlatot – szól a szabályozás.

agraroldal hu
Fotó: agraroldal.hu

Az így előállított párlat éves átalányadója 1000 forint, melyet a magánfőzőnek először 2016. január 15-ig kell az önkormányzat felé bevallani és megfizetni. Az ehhez szükséges nyomtatvány és a bővebb tájékoztató a települések honlapján lesznek elérhetők. Ha nem állított elő párlatot, akkor értelemszerűen adóbevallási kötelezettsége sem lesz.

Amennyiben a magánfőző 50 litert meghaladó mennyiségben állít elő párlatot, azt haladéktalanul be kell jelenteni a területileg illetékes vámhatóságnak és velük egyeztetett módon köteles gondoskodni a többletmennyiség megsemmisítéséről.

A magánfőzött párlat kizárólag a magánfőző, családtagjai vagy vendégei által fogyasztható el, feltéve, hogy azt nem értékesítik. A magánfőzött párlat kizárólag alkoholtermék-adóraktár részére adható el. Ebben az esetben, vagy ha a magánfőző az általa előállított párlattal versenyen kíván részt venni, a desztilláló-berendezés tulajdonszerzésének bejelentéséről, valamint a párlat után megfizetett adóról az önkormányzati adóhatóság igazolást ad ki, ami igazolja a párlat eredetét.

Kiss Réka

Fotó: illusztráció

Szerzőnk: Szerkeszto

Nézze meg ezt is!

Almási Ferenc bronzérmes az EB-n

A 130 kilogrammos Almási Ferenc jobban bírta mint a román Hutuleac, és 3-1-re győzött. Június …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.