2018. március 24. szombat
Likefestoon / Aktuális / Már a hatodikosok is kapnak gyümölcsöt az iskolában

Már a hatodikosok is kapnak gyümölcsöt az iskolában

Szeptember 9-én indult az iskolagyümölcs-program, amelyre 2,8 milliárd forint áll rendelkezésre; felét a Vidékfejlesztési Minisztérium, másik felét az Európai Unió fizeti. A tavalyihoz képest idén még több diák kap gyümölcsöt és zöldséget, mert a programot az alsó tagozatos gyerekek mellett az 5. és a 6. osztályos diákokra is kiterjesztették. Több mint 2000 iskola 535 ezer diákja kap heti 2-4 alkalommal zöldséget és gyümölcsöt.

Egy gyermek heti gyümölcséért, ami négyszeri alkalmat jelent, 200 forintot kapnak a termelők. Ez tartalmazza a tárolást, a szállítást és egyéb járulékos költségeket is. Idén több mint 2000 általános iskola vesz részt az iskolagyümölcs-programban, amelynek 2,8 milliárdos költségét fele-fele arányban az Európai Unió és a magyar állam fedezi. 535 ezer tanuló jut hetente négyszer egészséges gyümölcshöz vagy zöldséghez.
A legnépszerűbb az alma, illetve a gyümölcslé, de egyre szélesebb az a kínálat, amelyből az iskolák választhatnak. Alma, körte, cseresznye, őszibarack is szerepel a repertoárban, zöldség esetében pedig paradicsomot, paprikát, sárgarépát vagy karalábét is tudnak biztosítani – tudtuk meg a Vidékfejlesztési Minisztériumtól.

Idén a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ kötött szerződést az iskolák nevében a gyümölcsöt szállító gazdálkodókkal és a termelői szervezetekkel.

Fotó: richpoi.com

Szerzőnk: Admin

Nézze meg ezt is!

Lassan-lassan kitavaszodik

Enyhülnek a nappalok, vasárnap már a nap is előbújhat. Térségünkben szombat délutánig marad a borongós, …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.