2020. február 29. szombat
Likefestoon / Aktuális / Magyardombegyházi Sajtműhely: A vidékfejlesztés jó példája

Magyardombegyházi Sajtműhely: A vidékfejlesztés jó példája

Olyan értéket teremtettek a kistelepülésen, amely elősegíti a vidékfejlesztést, az elmaradott térségek felzárkóztatását, a foglalkoztatást, a turizmust, a gasztronómiát, ami mind-mind hozzájárul a térség felemelkedéséhez. Hoffmann Imre helyettes államtitkár szerint az új típusú közfoglalkoztatási programok értékteremtésének kiváló példája a Belügyminisztérium támogatásával létrehozott magyardombegyházi sajtüzem.

A dél-békési kistelepülés értékteremtő munkájáról már többször olvashattak nálunk – legyen szó növénytermesztésről, szőnyegszövésről vagy kecsketartásról –, épp úgy, mint a 100 millió forintos pályázati forrásból létrejövő sajtkészítő üzemről. A fejlesztési folyamat október 25-én lezárult, ünnepélyes keretek között, a nemzeti színű szalag átvágásával hivatalosan is megnyitott a Magyardombegyházi Sajtműhely.

– Azok látják hová érezünk, akik tudják honnan indultunk. Ez kiválóan jellemző erre a településre, ahol komoly dolog történt. Ez nem mesebeli történet, ez Magyardombegyház története. Olyan érték jött létre, ami korábban nem volt. Úgy vélem, akkor lehet hatékonyan értéket teremteni, ha egy vállalkozásnak, cégnek, üzemnek van terve, víziója és jövőképe, amihez egy jó összefogás is párosul, mely ezen a kis településen megvalósult. Magyardombegyházán egy olyan komoly kezdeményezésnek lehetünk tanúi, ahol a Belügyminisztérium, a kormányhivatal, az önkormányzat, az itt dolgozó emberek és a térség országgyűlési képviselőjének hatékony érdekegyeztető képessége együtt hozta létre ezt az üzemet, amely egyedülállónak tekinthető a térségben. A jó gazda pontosságával és a jó szülő gondosságával építették fel az üzemet a közfoglalkoztatás keretében a magyardombegyháziak – emelte ki beszédében dr. Takács Árpád, a Békés Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja.

Mint elhangzott, az üzem önmagában is egy olyan eredmény, amely összeegyeztethető a kormányhivatal céljaival, vagyis elősegíti a vidékfejlesztést, az elmaradott térségek felzárkóztatását, a foglalkoztatást, a turizmust, a gasztronómiát, ami mind-mind hozzájárul a térség felemelkedéséhez.

A megnyitó keretében egy videó által nyertek betekintést a jelenlévők abba, 2011-ben honnan is indult a község. A legfőbb részleteket Dús Ildikó polgármester ismertette, miszerint az üzem létrehozásával célként tűzték ki a figyelemfelhívást, még pedig arra, hogy milyen nehéz sorsa van a kistelepüléseknek a mai világban, de az elmaradottságból való kilábalásra esélyt kaptak, még években telt is.

– Csak az állami normatívák jelentettek forrást. A fejlődés útján 2011-ben indultunk el, amikor is sikerült közfoglalkoztatási programot indítani a településen, mezőgazdasággal foglalkoztunk először, majd az állattenyésztés keretében kecskéket vásároltunk, akkor még sokan negatívumként élték ezt meg, viszont a továbbképzések elvégzésével egyre több dolgozónak nyerte el a tetszését. Most már 14 hektár területen gazdálkodunk, és egyre nagyobb a kecskeállományunk, sőt, eljutottunk oda, hogy több az alapanyag, mint amennyit valóban fel tudunk dolgozni, ezért volt szükségünk az üzemre – részletezte a településvezető.

Az ünnepségre meghívást kapott a Belügyminisztérium közfoglalkoztatási és vízügyi államtitkárságának helyettes államtitkára is, aki elmondta, számos létesítmény átadóján volt már jelen, de olyat még egyik helyen sem tapasztalt, mint tegnap a dél-békési községben, ugyanis az ünneplők vastapssal, nyilvánosan köszönték meg a közmunkások munkavégzését.

– Az új típusú közfoglalkoztatási programok értéket teremtenek, amelynek kiváló példája a Belügyminisztérium támogatásával létrehozott magyardombegyházi sajtüzem is. A Belügyminisztérium és a Nemzetgazdasági Minisztérium számos jogszabály módosítást kezdeményezett, hogy elősegítse az elsődleges munkaerő-piacra történő visszatérést. A kormányzati intézkedéseknek köszönhetően jelentősen csökkent hazánkban a nyilvántartott álláskeresők száma, mely Magyardombegyházon is érezhető – hangsúlyozta Hoffmann Imre, aki elismerését fejezte ki a község értékteremtő, példás munkájáért.

A szalagvágók közt volt Simonka György, Dél-Békés országgyűlési képviselője is, aki hírportálunknak úgy fogalmazott, tegnap a vidékfejlesztés egyik legjobb példáját láthatták a térség legkisebb településén, Magyardombegyházon.

– Aki mostanában járt Magyardombegyházon, vagy akár Dél-Békés többi kistelepülésén, mindannyian elismerően nyilatkoznak az elmúlt években itt elvégzett munkáról. Nem is csoda, hiszen érdemes tanulni a magyardombegyházi példából. A pici falu, csakúgy, mint Dél-Békés jelentős része, ugyanazzal a problémával küzd. Sok a munkanélküli, a gazdák és a vállalkozók mégis képzett munkaerő hiányra panaszkodnak folyamatosan. Szavakkal egy asztal mögül könnyű tanácsokat adni ennek a problémának a megoldására, de a valóságban ezen a területen igen nehéz kivitelezni még részsikereket is. Gratulálok Magyardombegyház település vezetőinek – mondta el a Likefestoonnak a képviselő.

A beszédeket és az átadót követően üzemlátogatásra invitálták a vendégeket, akik a program végén az ízletesebbnél-ízletesebb sajtokat is megkóstolhatták.

Szerzőnk: Földesi Szandra

Nézze meg ezt is!

Almási Ferenc bronzérmes az EB-n

A 130 kilogrammos Almási Ferenc jobban bírta mint a román Hutuleac, és 3-1-re győzött. Június …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.