2018. december 17. hétfő
Likefestoon / Aktuális / Látni és látszani

Látni és látszani

A közlekedési balesetek okairól és a láthatóság fontosságáról tartott előadást a városi rendőrkapitányság baleset-megelőzési előadója az egyik békéscsabai idősek klubjában.

A biztonságos közlekedésről tartott előadást a Békéscsabai Rendőrkapitányság baleset-megelőzési előadója 2017. november 9-én, Békéscsabán, a Deák Utcai Idősek Klubjában. Kiemelt téma volt a láthatóság, hiszen az őszi és a téli hónapokban korán sötétedik. Emellett köd, eső miatt is egyre gyakrabban erősen lecsökken a látótávolság.

A baleset-megelőzési előadó ábrák, fényképek segítségével szemléltette, hogy egy személygépkocsi vezetője sötétben mekkora távolságból vesz észre egy kerékpárost, ha nincs kivilágítva és nincs rajta láthatósági mellény. Ezután bemutatta azt is, mekkora jelentősége van a világításoknak, fényvisszaverő mellénynek, azok mennyivel növelik azt a távolságot, ahonnan a gépkocsivezető már észleli az előtte haladó kerékpárost, gyalogost. A főként gyalogosan és kerékpárral közlekedő időseket arra kérte, hogy tegyenek meg minden saját biztonságukért. Használják a láthatóságot segítő eszközöket, tartsák be a közlekedési szabályokat. Az előadó külön felhívta a figyelmet az elsőbbségadásra és kanyarodásra vonatkozó előírásokra, mivel ezeknek a szabályoknak a megszegése a legfőbb baleseti okok között van. Szó esett a „Látni és látszani” országos programról, amelynek keretében Békéscsabán is optikák, valamint  autószervizek várják díjmentes látásvizsgálattal, illetve ingyenes műszaki átvizsgálással a közlekedőket. Az előadáson résztvevő időseknek a rendőrség fényvisszaverő mellényeket ajándékozott.

 Fotó: Békés Megyei Rendőr-főkapitányság

Szerzőnk: Földesi Szandra

Nézze meg ezt is!

Almási Ferenc bronzérmes az EB-n

A 130 kilogrammos Almási Ferenc jobban bírta mint a román Hutuleac, és 3-1-re győzött. Június …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.