2019. február 17. vasárnap
Likefestoon / Aktuális / Külföldi burgonya tételekben talált karantén károsítót a NÉBIH

Külföldi burgonya tételekben talált karantén károsítót a NÉBIH

Újabb burgonyatételekből mutatott ki gumórontó fonálféreg fertőzést a NÉBIH laboratóriuma. E fonálféreg karantén károsító szaporítóanyagon, így vetőburgonyában azonosított fertőzés esetén is hatósági intézkedést kell hozni.

A gumórontó fonálféreg legfontosabb tápnövénye a burgonya, kártételének elsődlegesen a vetőburgonya termesztésben van jelentősége, ezért szaporítóanyagon zárlati károsítónak minősül. A gumórontó fonálféreg okozta szárazrothadás jellemzője a ráncos, felszakadozott héj, a húsban sötét, morzsalékos törmelékkel. Az étkezési burgonyában a károsított gumók az emberi és állati egészségre nem jelentenek veszélyt. A hatóság által hozott zárlati intézkedések célja a károsító továbbterjedésének megakadályozása.

Romániából és Ausztriából származik az összesen 11,5 tonna fertőzött szállítmány. A kártevővel fertőzött gumókat vetési célra nem szabad felhasználni, így a teljes mennyiséget hőkezelés után állati takarmányként fogják hasznosítani.

A fertőzött gumók elültetése jelentős termésveszteséggel járhat, ezért meg kell akadályozni fonálféreg terjedését. Ennek érdekében a hatóság fokozottan ellenőrzi a külföldről származó vetőburgonya tételeket a hazai gazdálkodók védelme érdekében.

Fotó: http://portal.nebih.gov.hu/

Szerzőnk: Földesi Szandra

Nézze meg ezt is!

Almási Ferenc bronzérmes az EB-n

A 130 kilogrammos Almási Ferenc jobban bírta mint a román Hutuleac, és 3-1-re győzött. Június …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.