2019. december 7. szombat
Likefestoon / Aktuális / Kodolányi: Közösen a duális képzésekért

Kodolányi: Közösen a duális képzésekért

Szeptember 22-én, pénteken délelőtt rendezte meg közös felsőoktatási duális képzési lehetőségekről szóló workshopját a Kodolányi János Főiskola és a Szent István Egyetem. Az orosházi helyszínen, a Kodolányi Főiskola központjának nagytermében megjelentek a duális képzés iránt érdeklődő cégek és önkormányzatok képviselői, valamint a felsőoktatási intézményekben tanuló hallgatók is.

Az egybegyűlteket Dr. Malatyinszki Szilárd, a Kodolányi János Főiskola központi igazgatója üdvözölte, majd megköszönte a Szent István Egyetemnek az összefogást, melynek keretében közösen tájékoztathatják a képzés nyújtotta előnyökről az érdeklődőket. A Kodolányi János Főiskola részéről Dr. Vizi László Tamás tanszékvezető főiskolai tanár, oktatásigazgatási rektorhelyettes a duális képzésekről adott egy átfogó tájékoztatást, kiemelve, hogy miért éri meg a duális képzés a cégeknek, az intézményeknek és a hallgatóknak. Elmondta, hogy bár a középfokú szakoktatásban a tanulás melletti munkatapasztalat megszerzése általános, a felsőoktatásban ez a rendszer még csak harmadik esztendeje létezik, így a műszaki területek mellett csak mostanában terjesztik ki más oktatási területekre is a modellt.

A rendszer lényege, hogy a nappali tagozaton tanuló hallgatók az elméleti oktatással párhuzamosan egy cégnél szakmai gyakorlatot is végezzenek, tehát a munka világába ne csak a törvényileg előírt kötelező féléves gyakorlati idővel, hanem hosszabb szakmai tapasztalattal léphessenek be. A Kodolányi János Főiskola orosházi képzési helyén jelenleg a gazdálkodási és menedzsement, a turizmus–vendéglátás, emberi erőforrás és a szociális munkás szakokon hirdeti meg a duális képzést, és ehhez várja partnercégek, önkormányzatok jelentkezését.

A Szent István Egyetem részéről Károlyi András tanulmányi osztályvezető mutatta be az egyetemükön folyó duális képzés nyújtotta lehetőségeket. Az egybegyűltekkel megosztotta tapasztalatait a Szent István Egyetem duális képzésben résztvevő másodéves hallgatója is.

Dr. Malatyinszki Szilárd igazgató azzal a javaslattal zárta a péntek délelőtti workshopot, hogy a duális képzés továbbgondolását a kamarákkal és a cégekkel közösen, kerekasztali megbeszélések formájában, egy később időpontban folytassák az érintettek – tájékoztatott szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében az orosházi székhelyű főiskola.

Szerzőnk: Földesi Szandra

Nézze meg ezt is!

Almási Ferenc bronzérmes az EB-n

A 130 kilogrammos Almási Ferenc jobban bírta mint a román Hutuleac, és 3-1-re győzött. Június …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.