2019. november 20. szerda
Likefestoon / Aktuális / Kisebb a napraforgó és a kukorica hozama megyénkben

Kisebb a napraforgó és a kukorica hozama megyénkben

Kevesebb terményt takarítanak be idén a gazdák, és az árak sem kedvezőek. Leginkább a nyári aszály, a tűzesetek, valamint az augusztusi vihar és jégeső gátolta a termelést. Azt javasolják, aki tudja, tárolja le a terményt, várjon a kedvezőbb árakig.

Békés megyében kukoricát 101 ezer hektáron vetettek, jelenleg 8 ezer hektárról takarítottak be 40 ezer tonna termést. A termésátlag hektáronként 5 tonna – a tavalyi 9 tonnával szemben -, a felvásárlási árak 38-42 ezer forint körül alakulnak. A 78 ezer hektáron vetett napraforgó 75 százalékát takarították már be, eddig csaknem 158 ezer tonna terményt regisztráltak. A termésátlag 2,7 tonna hektáronként, az olajtartalmak viszonylag jók, de kiugróan magas minőség nem jellemző. A felvásárlási árak tonnánként 90-92 ezer forint körül alakulnak – állapította meg a Békés megyei betakarítási koordinációs bizottság.

Azt mondják, a hozam csökkenését a nyári aszály eredményezte, kényszerérés történt, 15-20 százalékkal kevesebb napraforgó és negyedével kevesebb kukorica termett egy átlagos évhez képest – írja az MTI.

Azt mondják, az önköltségi árakhoz képest a várható bevétel elmarad a jelenlegi hozam és az átvételi árak mellett, ezért azt tanácsolják a gazdáknak, várjanak a termény eladásával, ha van lehetőségük, tárolják le azt, erre jó lehetőség a Csabai Raktárszövetkezet, ahol 27 ezer tonnányi termést tudnak raktározni.

Kiderült, az aszály mellett több tűzeset is gátolta a gazdák munkáját, leégett egy ötezer négyzetméteres gabonatároló, két hektár gabonatarló, 700 körbála és háromezer nagybála. Hozzátették, az augusztusi vihar például Orosháza és környékén is nagy kárt okozott, terménytárolókat rongált meg, az azokban lévő termények eláztak.

Szerzőnk: Földesi Szandra

Nézze meg ezt is!

Almási Ferenc bronzérmes az EB-n

A 130 kilogrammos Almási Ferenc jobban bírta mint a román Hutuleac, és 3-1-re győzött. Június …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.