2020. március 30. hétfő
Likefestoon / Aktuális / Kincslelet Tótkomlós határában

Kincslelet Tótkomlós határában

Értékes leletre bukkantak Tótkomlós határában. Az orosházi Nagy Gyula Területi Múzeum munkatársai és segítőik mintegy 650 darabból álló Árpád-kori éremkincset tártak fel kutatásuk során.

Eredményes kutatómunkát végeztek Dél-Békésben. Kedden délelőtt Orosházán, a Nagy Gyula Területi Múzeumban tartott sajtótájékoztatón elhangzott, a közelmúltban mintegy 650 érméből álló leletre bukkantak Tótkomlós közelében.

Rózsa Zoltán régész, múzeumigazgató elmondta, a Kopáncs-pusztai kincs a magyar éremleletek egyik kiemelkedő leletegyüttesének, illetve a Békés megyei régészeti anyag – vélhetően – legnagyobb kincsleletének tekinthető. A múzeumigazgató hozzátette, a szakma és a civilek összefogásának kiemelt jelentősége van munkájuk eredményességében, a közös tevékenység országos szinten is egyedülálló.

Megtudtuk, a kincsleletre az amatőr helytörténészként és fémkereső munkatársként dolgozó Kerekes György révén bukkantak.

– Egy 1926-os Szegedi Dolgozatok nevű kiadványban olvastam a kincsről, amelynek helyét egy 1800-as évek végéről származó kataszteri térkép alapján azonosítottam be – fogalmazott Kerekes György. A feltáró tevékenységet a múzeum munkatársai külsős fémkereső segítőkkel, a Körös-Maros Nemzeti Park engedélyezése mellett végezték.

rozsazoltanBíró Gyöngyvér régész ismertette, a 620 friesachi denár mellett II. Géza 22 érméjét, egy III. István-korabeli érmét és egy angol pennyt is találtak, utóbbit a Robin Hood-legendából is jól ismert I. (Földnélküli) János angol királyhoz kötik.

A sajtótájékoztatón kiemelték, az érmék katalogizálását folyamatosan végzik, a Nagy Gyula Területi Múzeum gyűjteményét gazdagítják a továbbiakban.

Betkó Tamás Dávid

Szerzőnk: Szerkeszto

Nézze meg ezt is!

Almási Ferenc bronzérmes az EB-n

A 130 kilogrammos Almási Ferenc jobban bírta mint a román Hutuleac, és 3-1-re győzött. Június …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.