2018. július 18. szerda
Likefestoon / Aktuális / Kié lesz a legízletesebb kakaspörkölt?

Kié lesz a legízletesebb kakaspörkölt?

Tizenegyedik alkalommal rendezik meg a hétvégén Csanádapácán a Kakasfesztivált, melynek keretében megválasztják a legízletesebb kakaspörköltet is a hagyományokhoz híven. Értékes programokat kínálnak díjmentesen, írjuk a részletek, és azt is, miért épp a kakast választották.

Kakasfesztivált rendeznek Csanádapácán augusztus 11. és 13. között, a gasztro-kulturális rendezvénysorozat célja a turisztikai vonzerő fejlesztése a településen és a térségben, valamint élvezetes kikapcsolódást nyújtani a helyieknek és a településre érkező vendégeknek. Mint minden évben, úgy idén is széles programkínálattal és országos hírnevű művészekkel várják az érdeklődőket, míg a fiatalok és a helyi nyugdíjas klub kulturális, egyedi és hagyományőrző műsorral készül 2017-ben is.

Miért éppen kakas?

Csanádapáca évek óta kiváló testvértelepülés kapcsolatot ápol az erdélyi Apáca községgel. Itt minden évben kakaslövést rendeznek a falunap keretében, ezzel pedig azokra a történelmi korokra emlékeznek vissza, amikor a tatárok feldúlták a magyarok földjeit, Apácát is. Mindent felégettek, amerre jártak, viszont embereket nem találtak, így a következő falu felé vették az irányt, azonban ekkor a vártoronyból hangos kakasszó hallatszott, elárulva az ott rejtőzködőket. Azonnal visszafordultak, és mindenkit lemészároltak. A lövészettel az ősökre emlékeznek Erdélyben, illetve 11 éve Csanádapácán is, ezzel erősítve testvéri kapcsolatot.

Programokból most sem lesz hiány, pénteken 14 órától a Kakas Kupával indul a rendezvénysorozat, ezt követi majd a Gondolat Kamaraszínház előadása. Szombaton a szórakozásé lesz a főszerep, sőt, a legjobb kakaspörköltet is megválasztják majd, már reggel 8 órától elkezdődik a főzőverseny. Pódiumra lép majd többek közt Jolly és Suzy, Zoltán Erika, Nádas György, Komáromi Pisti és az Uniqe is, az estét a helyi Örökség Zenekar zárja. Vasárnap búcsú szentmisét tartanak, melyet Zsódi Viktor piarista szerzetes celebrál majd.

20620909_1423205091097645_209162938443899917_n

Kiss Anna

Szerzőnk: Földesi Szandra

Nézze meg ezt is!

Almási Ferenc bronzérmes az EB-n

A 130 kilogrammos Almási Ferenc jobban bírta mint a román Hutuleac, és 3-1-re győzött. Június …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.