2018. május 24. csütörtök
Likefestoon / Aktuális / Kevesebb, de elegendő gabona

Kevesebb, de elegendő gabona

Mintegy 13,5 millió tonna gabona termett idén az országban, szemben a tavalyi 16,3 millió tonnával. A csökkenés okát a kedvezőtlen időjárás okozta mérsékelt kukoricatermésben látják. Czerván György, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) agrárgazdaságért felelős államtitkára sajtótájékoztatón számolt be az idei termelési eredményekről.

Bár az idei 6,4 millió tonnás kukoricatermés gyengébb a tavalyi 9 millió tonnás rekordmennyiséghez képest, a belföldi ellátás biztosított, exportra azonban már kevesebb, mintegy 2-2,2 millió tonna jut (ez a mennyiség 2014-ben elérte a 4 millió tonnát). A termésátlag országosan mintegy 5,7 t/ha volt, területenkénti nagy eltérésekkel. Tolna megyében 7,4 tonna/ha, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében csak 3,4 tonna/ha volt a betakarított termésátlag.

Napraforgóból – 99 %-os betakarítási állapotnál – 1,565 millió tonna volt a termés, ami mintegy 2,5 %-kal kevesebb a múlt évinél. Szójából országosan 142,6 ezer tonnát takarítottak be, ennek mintegy a felét Németországban és Ausztriában értékesítik. A cukorrépa hektáronkénti hozama jó, 56,7 tonna, és cukortartalma is megfelelő, 16% körül mozog. A gazdák őszi búzát mintegy 986 ezer hektáron kívánnak vetni, és a tervezett területből már 963 ezer hektáron végeztek is a vetéssel.

Az idei kárbejelentések alapján 203 ezer hektár az érintett terület, a kárenyhítési alapban 21 milliárd forint áll rendelkezésre.

Az értékesítési árakról Czerván György elmondta, hogy a búza és a kukorica ára októberben egyaránt stagnált. November elejétől a búza ára a korábbi tonnánkénti 46-47 ezer forintról 50 ezer forintra emelkedett. A kukoricánál ugyanakkor az ár továbbra is 45-46 ezer forint maradt.

Cs.É.

Fotó: pixabay.com

Szerzőnk: Szerkeszto

Nézze meg ezt is!

Bűnmegelőzési témájú fórumok Dél-Békésben

Békés megyében Medgyesbodzáson, Mezőhegyesen és Végegyházán is bűnmegelőzési témájú előadással, tanácsadással várják az érdeklődőket a …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.