2018. július 18. szerda
Likefestoon / Aktuális / Két keréken a szabadban

Két keréken a szabadban

Háromnapos hosszú hétvégének örülhetünk. Bár az időjárás elég változékonynak ígérkezik, mindenképpen töltsünk a szabadban aktívan pár órát. A kerékpározni vágyókat szakember tanácsaival segítjük. 

Sajti Mihály hobbi kerékpáros, rendszeresen vesz részt hosszabb távú biciklitúrákon, a közelmúltban például körbetekerte a Balatont is. Arról kérdeztük, hogy mit tanácsolna azoknak, akik most kezdenének bele a kerékpározás nyújtotta örömökbe.  A kerékpár méretének, típusának kiválasztása is fontos kérdés, nem beszélve a kormány és az ülés helyes magasságának beállításáról, a ruházat megválasztásáról és a biciklisekre vonatkozó szabályok betartásáról.

– Az egyik legfontosabb kérdés a megfelelő kerékpár kiválasztása. A kezdő kerékpárosok tekintetében is lényeges, hogy válasszanak a testmagasságukhoz megfelelő vázméretű kerékpárt. A típusra is érdemes odafigyelni, amit attól függően kell megválasztani, hogy milyen célra szeretnék használni, például városban, országúton, túrázásra, stb. Fontos továbbá, hogy a kerékpárnak közlekedésre alkalmas állapotban kell lennie, és fel kell szerelni a megfelelő tartozékokkal (első és hátsó lámpa, csengő, fényvisszaverő prizma, fékek) – részletezi Sajti Mihály.

A következő és egyben elmaradhatatlan lépés, hogy a kerékpáron megfelelően be kell állítani az ülés és kormány magasságát, illetve a távolságát.

A megfelelő ruházat a kényelem és a balesetveszély elkerülése miatt is jelentős. Lapos, kemény talpú cipőben és az időjárásnak megfelelő, réteges öltözetben induljunk útnak. A légáteresztős, testhezálló ruha elengedhetetlen, a nadrág esetében is, mivel a szél a bő ruhákba könnyebben belekap, a bő nadrág pedig balesetveszélyes. Hosszabb távok megtétele esetén esőkabátot, pót belső gumit és egy kisméretű pumpát is készítsünk a csomagunkba a szakember tanácsai szerint

Folyadékot minden esetben vigyünk magunkkal – hívja fel a figyelmet. A dehidratáció elkerülésére legjobb a víz, vagy a cukormentes izotóniás italok fogyasztása, de hosszabb túrák esetében gyors felszívódású szénhidrátban gazdag harapnivalókat is vihetünk magunkkal.

– A kerékpározás megkezdése előtt fontos a bemelegítés. A lábak – boka, comb, térd, vádli – megmozgatása mellett fontos a nyak, a váll és törzs bemelegítése is, a kormány folyamatos fogása miatt. Kisebb fej, váll és csípőkörzésekkel megfelelően bemelegíthetők ezek a részek. Az, hogy hány km-es távval érdemes kezdeni, minden esetben az egyéntől és annak fizikai állapotától függ. Javasolt először rövidebb, átlagosan 5 km körüli távokra becélozni a kezdést – osztja meg Sajti Mihály.

A szakember elmondta, a kerékpárosokra minden esetben vonatkoznak a KRESZ szabályai, sőt, lakott területen kívül a láthatósági mellény használata kötelező. Ajánlott továbbá a láthatósági ruha, ami fényvisszaverő csíkokkal van ellátva, illetve a bukósisak használata. További tipp, hogy ha nincs is láthatósági ruhánk, ne sötét, hanem mindenképpen világos, feltűnő, neon színű ruhában üljünk a kerékpárra.

Földesi Szandra

Szerzőnk: Földesi Szandra

Nézze meg ezt is!

Almási Ferenc bronzérmes az EB-n

A 130 kilogrammos Almási Ferenc jobban bírta mint a román Hutuleac, és 3-1-re győzött. Június …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.