2018. július 23. hétfő
Likefestoon / Aktuális / Keresik a legjobb kertészt Battonyán

Keresik a legjobb kertészt Battonyán

Elő a vetőmagokkal, a gereblyével és a metszőollókkal – Indul a verseny a határmenti városban, idén már harmadik éve indítják útjára a nagy népszerűségnek örvendő „A legszebb konyhakertek” című programot Battonyán. Hétfőtől várják a nevezéseket.

A dél-békési városban immáron hagyománnyá válik a „A legszebb konyhakertek” – Magyarország legszebb konyhakertjei című programban való részvétel, tavaly több mint húszan „szálltak ringbe”, idősek és fiatalok egyaránt. Karcag alpolgármesterével, a kezdeményezés megálmodójával, Kovács Szilviával Battonya Város Önkormányzata úgy döntött, 2017-ben is megrendezik a helyi szintű vetélkedőt Borsodi János alpolgármester koordinálásával.

– Célunk arra ösztönözni a városlakókat, hogy saját konyhakerteket alakítsanak ki, és azokban saját, illetve családi részre megtermeljék a mindennapokhoz szükséges zöldségeket, gyümölcsöket. A program keretében egy társadalmi összefogást is szeretnénk létrehozni, ezzel hatást gyakorolva a gazdaságélénkítő szerepre – emelte ki az alpolgármester.

Megtudtuk a szabályok idén sem változtak, a kertben minimum öt, míg a balkonban öt edényben elhelyezett három különböző növényt kell termeszteni, ezek szabadon választhatók. A megművelt terület rendezett környezetben helyezkedjen el, gondozott és gyommentes legyen, sőt, permetezési naplót is kötelezően vezetni kell vegyszerhasználat esetén. Előnyben részesül az a termelő, aki komposztálást, vagy öko/bio módszereket is alkalmaz, illetve madárbarát kertet alakít ki, vagy fűszer- és gyógynövényeket termel, de külön előny az is, ha több generáció műveli egyszerre a veteményest.

Az idei év témája a „Hasznos rovarokat a kertbe”, vagyis az a kertész, aki több hasznos bogarat is becsalogat a kertjébe, és helyet biztosít számukra, több mézelő virágot termeszt, tehát bogárbaráttá teszi földjét, szintén plusz pontokat könyvelhet el.

A szervezés már javában tart Battonyán, április 3-tól adhatják le nevezéseiket a helyiek az alpolgármesteri irodában egészen május 20-ig.

Kiss Anna

Szerzőnk: Földesi Szandra

Nézze meg ezt is!

Almási Ferenc bronzérmes az EB-n

A 130 kilogrammos Almási Ferenc jobban bírta mint a román Hutuleac, és 3-1-re győzött. Június …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.