2019. január 16. szerda
Likefestoon / Aktuális / Karácsonyfa – Még nem mindenki bontotta le

Karácsonyfa – Még nem mindenki bontotta le

A hagyományok szerint január 6, a három királyok napja vagyis vízkereszt a karácsonyi ünnepi időszak záró dátuma. Ilyenkor bontjuk le a karácsonyfát és ekkor veszi kezdetét a farsangi időszak.

Vízkereszt, a háromkirályok napja az egyik legrégibb keresztény ünnep, amely Jézus Krisztus megjelenésének, kinyilvánulásának momentumait kapcsolja egybe, vagyis a napkeleti bölcsek imádását (és korábban, a karácsony ünnepének kialakulása előtt Jézus születését), Jézus megkeresztelkedését a Jordánban és Jézus első csodáját (a víz borrá változtatását) a Kánai menyegzőn.

A katolikus egyházban a karácsonyi ünnepkör advent első vasárnapjától, a karácsonyi idő karácsony előestéjétől a vízkeresztet követő vasárnapig tart. Vízkereszt a farsang kezdetét is jelenti. Az ünnephez régen számos népszokás kötődött; ezek közül ma már csak az él valamelyest, hogy ekkor szokás leszedni a karácsonyfát.

A régi szokással ellentétben még sok család karácsonyfája áll, vagy éppen vannak olyanok is, akik már vízkereszt előtt lebontották a gömbökkel díszített fenyőt.

A néphiedelem úgy tartja, hogy ha vízkereszt előtt dobják ki a fát, az balszerencsét jelent, de a is, ha hatodikán éjjel még fel van díszítve. Ebben a esetbe egész évben díszben kell maradnia, akkor kerülhető el a balszerencse. Ha valaki nem adja vissza a természetnek a fát karácsony után, akkor nem számíthat jó termésre. A mai korban egyre kevésbé hisznek ezekben a mondákban a családok, a karácsonyfa lebontását inkább a tűlevelek hullajtásához igazítják. Illetve egyre elterjedtebb a műfenyők díszítése is, amely aztán nem a kukába, hanem a tárolóba kerül a következő ünnep időszakig.

Ha még nem gondoskodtunk fenyőfánk lebontására, azt érdemes minél előbb megtenni, hogy a települések közterület fenntartói gondoskodni tudjanak elszállításukról. A fenyőfákat úgy kell elhelyezni a kuka mellé, hogy az ne akadályozza sem a gyalogosokat, sem a gépkocsik forgalmát.

Fotó: illusztráció

Szerzőnk: Földesi Szandra

Nézze meg ezt is!

Almási Ferenc bronzérmes az EB-n

A 130 kilogrammos Almási Ferenc jobban bírta mint a román Hutuleac, és 3-1-re győzött. Június …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.