2018. december 19. szerda
Likefestoon / Aktuális / Karácsony előtt is válasszuk a termelői piacot
A kormányzat célja, hogy a termelőknél maradjon a haszon nagy része.

Karácsony előtt is válasszuk a termelői piacot

Aki egészséges, friss, minőségi magyar élelmiszerekből kívánja elkészíteni például a karácsonyi menüt, bátran válassza a termelői piacokat bárhol az országban – mondta a földművelésügyi miniszter.

A kormány támogatásának, a szabályozási környezet kedvező módosításának köszönhetően reneszánszukat élik a termelői piacok. Míg 2010 előtt nem volt ismert ez a fogalom, addig mára közel háromszáz ilyen elárusítóhelyet tartunk nyilván – fogalmazott Fazekas Sándor. Az agrártárca vezetője kifejtette: magyar terméket érdemes vásárolni, amelyek jó minőségűek, nyomon követhetőek, emellett ezek a vásárterek messze többet jelentenek egy piacnál: itt az eladó, a vevő, a szomszédok, a jóbarátok találkoznak, azaz ez egy közösségi tér is.

A miniszter elmondta még: a keresett termelői piacok mellett örvendetes, hogy a regisztrált kistermelői létszám is jelentősen, több mint háromszorosára nőtt az elmúlt hét évben. Míg 2010-ben alig több mint ötezer kistermelő volt, addig mára számuk 17 ezerre emelkedett. Ezek a termelők, akik elsősorban kézműves élelmiszereket – sajtot, lekvárt, szörpöt, kolbászt, más hústerméket – állítanak elő, a saját maguk által megtermelt javakat dolgozzák fel. Jó néhányan közülük fő bevételi forrásukat e tevékenységből szerzik.

A piac létesítésének és a kistermelővé válás feltételeinek könnyítését igazolták az elmúlt évek, egyre több helyen nyílnak olyan elárusítóhelyek, ahol a kistermelő saját portékáját eladhatja, ahová szívesen járunk vásárolni, de akár beszélgetni is. A helyi, termelői piacok legfőbb szerepe abban van, hogy segítik a hagyományos helyi mezőgazdasági termelést, a vidéken maradást, általuk 12 ezer új munkahely jött létre – adta hírül közleményében a Földművelésügy Minisztérium.

Szerzőnk: Földesi Szandra

Nézze meg ezt is!

Almási Ferenc bronzérmes az EB-n

A 130 kilogrammos Almási Ferenc jobban bírta mint a román Hutuleac, és 3-1-re győzött. Június …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.