2020. február 29. szombat
Likefestoon / Aktuális / Kamarai elismerés Ivanics Jánosnak

Kamarai elismerés Ivanics Jánosnak

Az ipar területén és a kamarai életben végzett kiemelkedő munkájáért Elnöki Aranyéremben részesítették Ivanics Jánost, a Linamar Hungary Zrt. nyugalmazott vezérigazgatóját. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara kitüntetését a Békéscsabán tartott gazdasági évnyitón adták át.

Első alkalommal tartott megyei szintű gazdasági évnyitót a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara a megyeszékhelyen, február 3-án. Ennek keretében az országos kamara általános alelnöke, Miklóssy Ferenc, a főtitkár, Dunai Péter és dr. Orosz Tivadar, a megyei kamara elnöke adta át az elismerést Ivanics Jánosnak (képünkön balról a második). Az elismeréssel járó oklevél szövegezése szerint „az ipar területén végzett kimagasló és sikeres szakmai munkájáért, valamint a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Elnökségének tagjaként sok éven át végzett eredményes kamarai tevékenységéért” kapta.

Ivanics János 40 évet dolgozott a Linamarnál, több mint 20 évig vezetői pozícióban. Ez idő alatt a vállalat jelentős fejlődést mutatott, évek óta a régió legnagyobb foglalkoztatója, a megye legfrissebb top 100-as listájának (http://www.bmkik.hu/index.php?id=2073) éllovasa. Többek között a kamara által kiadott „Kiváló gyakorlati képzőhely” díj birtokosa. Ivanics János 16 évig volt aktív tagja a megyei kamara elnökségének. 2008-ban „Az Év Békés  Megyei Kamarai Vállalkozója” díjat adományoztak neki. Az országos elismerést még 2016 végén ítélték oda, a békéscsabai alkalmat használták arra, hogy át is vehesse.

A rendezvényen az alábbi laudáció hangzott el:

“Ivanics János karrierjét a Mezőgépnél kezdte, majd több részlegen is dolgozott, a szerszámkészítéstől a technológusi munkakörig. Gépész üzemmérnökként végzett 1976-ban, majd gyártástechnológusként dolgozott. Munka mellett gépészmérnöki, majd mérnök-közgazdász diplomát szerzett és közgazdasági osztályvezetővé nevezték ki. Ezután karrierje egészen a műszaki igazgató pozícióig ívelt. A több névváltozáson átment Mezőgépnél, majd annak jogutódjánál a Linamar Hungary Zrt-nél 40 évet dolgozott, az elmúlt több mint 20 évben vezetői pozícióban.

1992-ben, amikor a kanadai Linamar Corporation megvásárolta a Mezőgép Rt-t a privatizáció keretében, a tulajdonos Ivanics Jánost bízta meg, mint vezérigazgatót a társaság vezetésével. Azóta a vállalat jelentős változásokon ment keresztül, fejlődés jellemezte történetét. Az eredményeket legjobban a számadatok bizonyítják, árbevételét 2010-től napjainkra közel 80 % -kal növelte. A mezőgazdasági gépeket és autóipari alkatrészeket gyártó Linamar orosházi és békéscsabai üzemében több mint 2300 embernek ad munkát, ezzel a régió legnagyobb foglalkoztatója, és Orosháza legnagyobb adózói között sorakozik. Sőt! Kötődve a mai rendezvényhez, elmondhatjuk, hogy 2016-ban is a megye top 100-as listáját vezeti.

A Linamar előrelépett az oktatás területén is. Aktívan részt vesz a közép- és felsőfokú duális képzésben is, több középiskolával, szakképzési centrummal, valamint főiskolával és egyetemmel is kapcsolatban állnak, a saját igényüknek megfelelő szakemberek képzését segítik.

Ivanics János – nyugdíjba vonulásáig – 16 éven keresztül aktív tagja volt a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Elnökségének. Kanada és Magyarország közötti kapcsolat kiépítésében és erősödésében is sok köszönhető a Linamarnak.

Ezen eredményeket és Ivanics János munkásságát több díjjal, kitüntetéssel is elismerték. Az elmúlt években a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara a vállalat kiemelkedő munkáját és elkötelezettségét a tanulóképzés terén „Kiváló gyakorlati képzőhely” díjjal ismerte el.

2008-ban a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara „Az Év Békés Megyei Kamarai Vállalkozója” díjjal tüntette ki kimagasló szakmai munkájáért. 2012-ben Orosháza Városért Díjban részesült. A díját a rá jellemző módon szerényen, de örömmel fogadta, a vele járó összeget karitatív célra ajánlotta fel. 2015-ben a Magyar Arany Érdemkereszttel tüntették ki. Ivanics János meglátása szerint ezt az elismerést a Linamar kapta az elért eredményeinek, teljesítményének köszönhetően. Nem csak egyéni érdem, hanem a dolgozói kollektíva elismerése is. 2016-ban a Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlése által alapított Elnöki elismerés kitüntető díját vehette át a szakképzésben, a tanulóképzésben, a szakember utánpótlásban kifejtett szakmai munkája elismeréseként.

Munkásságát és hitvallását az általa megfogalmazott módón a következőképp lehet összefoglalni: „Be kell fogadni az újat, mert e nélkül nem tudunk működni. Folyamatosan kell tanulni és a cég érdekében nagyon sok áldozatot kell hozni, hogy jól prosperáló, jól működő cég legyünk és az összes munkavállaló elégedett lehessen.”

Forrás: Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

Fotó: Rosta Tibor

Szerzőnk: Földesi Szandra

Nézze meg ezt is!

Almási Ferenc bronzérmes az EB-n

A 130 kilogrammos Almási Ferenc jobban bírta mint a román Hutuleac, és 3-1-re győzött. Június …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.