2019. január 19. szombat
Likefestoon / Aktuális / Ismét összegyűltek a civilek a Barangoló kezdeményezésére

Ismét összegyűltek a civilek a Barangoló kezdeményezésére

A Barangoló Közhasznú Egyesület február 3-án délelőtt szervezte a Civil Tanoda képzési programjának második modulját, melynek témája az adomány- és forrásszervezés a civil szervezetek számára.

A Barangoló Közösségi Házba érkező civil szervezetek képviselői – akik nem csak Végegyházáról, de a környező településekről is érkeztek – a regisztrációt követően kötetlen beszélgetéssel kezdték délelőtti programunkat, hiszen sok közös témájuk van a civileknek.

– A tanoda első előadásában az adománygyűjtésről beszélt Horváth László. Felsorolta, milyen adományokra is számíthatunk munkánk során, hogyan kezeljük a pénzbeli adományokat. Sok szervezet gyűjtheti a magánszemélyek által felajánlott 1 %-ot, megtudhattuk azt is, mi szükséges az egy százalék gyűjtéséhez, hogyan és mikor regisztráljunk, hogyan használjuk fel a kapott összeget, illetve hogyan számoljunk el vele. Végül arról is szó esett, milyen felelősséggel jár az adománygyűjtés, hiszen a civil társadalom bizalmi indexének fenntartása mindannyiunk feladata és felelőssége – osztotta meg hírportálunkkal Horváth Judit egyesületi vezető.

Második előadó Hajnal Edit, a Közösségfejlesztők Békés Megyei Egyesületének önkéntese volt, aki az adománygyűjtés szerepéről beszélt a civil szervezetek életében. Elsőként a jelenlévő szervezetek képviselői mutatkoztak be, akik arról is beszéltek, gyűjtenek-e adományt, illetve milyen formában.

– Edit felhívta a figyelmünket, hogy a pénz munkánk eszköze legyen, és ne a munkánk célja. Fontos, hogy elérhető célokat tűzzük ki magunk elé. Az adománygyűjtés jogi hátteréről bővebb információkat kaphatunk a NIOK Alapítvány honlapján. Adatokat, tényeket ismerhettünk meg az adományozásról, melyek az adományozók által támogatott területek, milyen módszerek és eszközök vannak az adományok gyűjtésére. Amit feltétlenül tisztázni kell a szervezett adománygyűjtés megkezdése előtt, hogy mi a szervezet küldetése, célkitűzése, és milyen feladatokon keresztül valósítja meg célkitűzéseit, teljesíti be küldetését. Felejtsük el az adományozás szót a civil-vállalkozó kapcsolatban, inkább a partnerség, együttműködés, hosszú távú kapcsolat kifejezéseket használjuk. Érdemes létrehozni egy saját honlapot, melyen megmutathatjuk tevékenységünket, illetve a Facebook adta lehetőségeket is használjuk ki – részletezi az elnök

Ezt követően Zsótér Mária közösségfejlesztő, mentálhigiénés szakember előadását hallgathatták meg a jelenlévők az önkéntes munkáról, mint adományról.

– Először mindenki egy kérdőívet töltött ki, melynek értékeléséből megtudhattuk, mennyire vagyunk egoisták. Az altruizmust a segítés legmagasabb rendű formájaként értelmezik. Az önkéntesség ismérve, hogy akár egyénileg, akár csoportosan, rendszeresen vagy alkalmanként a közös jó érdekében személyes akaratból teszünk, s mindezt anyagi ellenszolgáltatás nélkül. Az önkéntesség segít környezetünk és közösségünk jobbá tételében. Többen közülünk is önkéntes fogadószervezet, ahol önkéntes szerződést is köthetünk a nálunk jelentkező önkéntessel.

– Az itt végzett munka akár később referenciaként is felhasználható a munkaerő-piacon. Az ilyen alkalmak különösen jók arra, hogy másokat is meghallgatva kívülről is láthassuk magunkat, az adott szervezetben játszott szerepünk sokszor hasonló másokéval, nem vagyunk egyedül, ugyanazokkal az örömökkel és gondokkal találkozhatunk munkánk során. Az biztos, hogy mindannyiunk számára fontos az önkéntes munka, hiszen valóban adomány ez a szervezetek életében – nyilatkozta Horváth Judit.

A Civil Tanoda programját a Nemzeti Együttműködési Alap támogatta.

Szerzőnk: Földesi Szandra

Nézze meg ezt is!

Almási Ferenc bronzérmes az EB-n

A 130 kilogrammos Almási Ferenc jobban bírta mint a román Hutuleac, és 3-1-re győzött. Június …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.