2020. április 4. szombat
Likefestoon / Aktuális / Internet Fiesta Dél-Békésben is

Internet Fiesta Dél-Békésben is

Dél-Békésben is több könyvtár csatlakozott az Internet Fiesta programhoz, melynek célja a világháló használatának elterjesztése. Orosházán, Mezőkovácsházán és Tótkomlóson is izgalmas programokkal várják az érdeklődőket.

Március 19. és 26. között az Informatikai és Könyvtári Szövetség szervezésében rendezik meg az országos programsorozatot, amely lehetőséget kínál arra, hogy a könyvtárak népszerűsítsék az internet lehetőségeit a szűkebb és tágabb környezet – város, falu, épített és természeti értékek – megismerésére.

Orosházán a Justh Zsigmond Városi Könyvtár Deutsch Tamással, az InternetKon – netkonzultációs webes felület – vezetőjével vette fel a kapcsolatot, aki vállalta, hogy Twitteren válaszol majd a neki feltett, internettel kapcsolatos kérdésekre. Az Internet Fiesta ideje alatt, március 19-től 26-ig lesz lehetőség leadni a Deutsch Tamásnak szánt kérdéseket a városi könyvtárban kihelyezett táblára. Az üzenet legfeljebb 129 karakterből állhat, és kapcsolódnia kell az internethez. A legérdekesebb, legjobb kérdéseket a könyvtár továbbítja Deutsch Tamásnak, aki Twitteren válaszol majd.

1422986601-internetkonindul2

A Justh Zsigmond Városi Könyvtárban ezenkívül lesz NET szakkör a Vadvirág Esély Klub fiataljaival március 19-én és 26-án, 10 óra 30 perctől, március 20-án, pénteken pedig a „Veszíts el egy könyvet!” játék során közösségi olvasást szerveznek. Március 21-én, szombaton 15 órától MűKedvelő biblioterápiás foglalkozásra várják az érdeklődőket, illetve március 24-én, kedden 15 órától interaktív komolyzenei játékot szerveznek a város általános iskolásainak.

Az orosházi városi könyvtárban a Fiesta ideje alatt minden nap ingyenes internet használatot biztosítanak a nyitva tartás utolsó órájában (hétfőtől péntekig 17-től 18 óráig, szombaton 16-tól 17 óráig) a KözPontban. A Fiesta ideje alatt lesz elérhető a Fiesta-kvíz, webes témájú tesztsor is, mellyel fürdőbelépőket nyerhetnek.

Mezőkovácsházán a Városi Könyvtárban is készülnek a programra. „Mesél a múlt” címmel tartanak bemutatót a helytörténeti adatbázisról a gyerekeknek március 20-án, 15 órától, mellyel a helytörténeti vetélkedőkre való felkészülést szeretnék megkönnyíteni. A könyvtár rendelkezik egy Kioszk információs terminállal is, amelynek használatát bemutatják, segítséget nyújtanak a kezeléséhez. A terminál ingyenesen használható, különlegessége, hogy érintőképernyős funkciója mellett braille írással, felolvasóprogrammal és más hasznos funkciókkal tud segíteni a fogyatékkal élők internetes kommunikációjában.

Minthogy a Mezőkovácsházi Városi Könyvtár eMagyarország Pont is, az Internet Fiesta ideje alatt fel szeretnék hívni a figyelmet az egész évben ingyenesen használható szolgáltatásukra, amellyel elektronikus ügyintézésben segítik a látogatókat. Albertus László, a könyvtár eTanácsadója a nyitva tartás ideje alatt segítséget nyújt azoknak, akik nem boldogulnak az elektronikus megoldásokat igénylő ügyintézések során, mint például az Ügyfélkapu esetében.

Kütyü bemutatót is szerveznek, ahol különböző elektronikus eszközöket állítanak ki, tableteket, elektronikus könyvolvasókat. A Mezőkovácsházi Városi Könyvtárhoz tartozó 13 könyvtárban pedig lehetővé teszik egy online kvíz kitöltését, ami a Békés Megyei Könyvtár oldalán lesz elérhető.

IF_banner_keskeny

Tótkomlóson a Városi Könyvtárban is különböző programokat kínálnak az Internet Fiesta ideje alatt. Március 20-án, csütörtökön 16 óra 30 perctől rendezik meg „A KÖR” elnevezésű ifjúsági olvasókört, amely már két éve töretlen lendülettel működik. A Fiesta alkalmából Kalapos Éva D.A.C. című regénye kerül terítékre és a könyves blogok. A kör 15-20 fős létszámú, tagjai 12-15 éves fiatalok, akik szívesen beszélgetnek a könyvekről, az őket foglalkoztató problémákról sütemény és tea mellett, jó hangulatban.

Március 23. és 27. között iskolás osztályoknak szerveznek biblioterápiás foglalkozásokat, melyek az interneten fellelhető veszélyekről, az iskolai zaklatásokról szólnak majd. A Fiesta ideje alatt ingyenes internetezési lehetőséget is biztosítanak a nyitva tartás utolsó órájában, 16 és 17 óra között.

Nagy Mária

Fotó: konyvtar.bmk.hu, internetkon.hu

Szerzőnk: Szerkeszto

Nézze meg ezt is!

Almási Ferenc bronzérmes az EB-n

A 130 kilogrammos Almási Ferenc jobban bírta mint a román Hutuleac, és 3-1-re győzött. Június …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.