2019. december 13. péntek
Likefestoon / Aktuális / Ilyen volt a térségi labdarúgó csapatok szezonja
A bronzérmes lőkösházi együttes

Ilyen volt a térségi labdarúgó csapatok szezonja

A hétvégén véget értek a labdarúgó bajnokságok térségünk csapatai számára, többen ünnepeltek, néhányan szomorkodtak, és nem mehetünk el amellett sem, hogy újra NB I-es együttese van Békés megyének.

Az idény legnagyobb szenzációja nem dél-békési vonatkozású, ám mindenképp szót érdemel, hogy sok éves kihagyás után újra NB I-es a Békéscsaba 1912 Előre. A csabaiak veretlen tavaszt produkáltak, többek között a bajnoki címet elnyerő Vasast is legyőzték. A második helyért a rivális Gyirmóttal csatáztak, az utolsó fordulónak pontegyenlőséggel vágtak neki, de az Előre volt kedvezőbb helyzetben. A Békéscsaba telt ház, 6200 néző előtt könnyedén, 3-0-ra múlta felül a Ceglédet, így ők jutottak fel a 12 csapatosra szűkített első osztályba.

NB III.

A harmadosztályban az Orosháza FC szerepelt, sajnálatos módon tragikus véget ért a szezonjuk. A dél-békési gárda végig a kiesés ellen harcolt, és nem is jött össze a bennmaradás, sőt. Az utolsó forduló előtt a klub bejelentette megszűnését, ám a fair play szellemében lejátszották a záró mérkőzést. Az orosháziak 15 éves története ért szomorú véget.

Megye I. osztály

A megyei élvonal legjobban szereplő térségi gárdája az Orosházi Rákóczi Vasas SE volt, akik az ezüstérmet szerezték meg. Az idény végére némileg kipukkantak, több nem várt vereség is becsúszott, ennek ellenére sikerült megszerezniük a második helyet, igaz mindössze két pont előnnyel.

Az Orosházi Rákóczi ezüstérmes gárdája
Az Orosházi Rákóczi ezüstérmes gárdája

Remek tavaszt zárt a Mezőhegyesi SE. Az őszt a 9. helyen fejezték be, ám a jó igazolásoknak is köszönhetően sorra jöttek a győzelmek, és a 6. pozícióig sikerült feltornázniuk magukat. Az 5. helyre nem volt esélyük, 13 ponttal maradtak el a Szarvastól, egy erősebb szezonkezdet esetén még előrébb végezhettek volna.

A 12. helyen a Mezőkovácsházi TE végzett, ami a gyenge tavaszi szereplésnek köszönhető. A csapat célkitűzése az első 10-ben maradás volt, ahogy a végeredmény is mutatja ez nem sikerült. Közvetlenül mögöttük zárt a Tótkomlósi TC. A gárdánál jelentős változás várható a vezetés és a játékoskeret összetételében a fényesebb szereplés reményében.

Megye II. osztály

Történelmi sikert ért el harmadik helyezésével a Lőkösháza KSK, a gárda közel három évtizede állhatott fel utoljára a dobogóra. A teljesítményükről külön cikkben számoltunk be a közelmúltban. A soron következő térségi együttes a Battonyai TK, akik a hetedik helyen zárták a szezont. A battonyaiak megtartották őszi helyezésüket, ám a tavaszi kezdet mást ígért, sorra nyerték a meccseket, ám az idény végére a sok sérülés miatt sorra jöttek a vereségek, az utolsó két körben a két kiesőjelölttől, a Csanádapácától és a Csorvástól is simán kikaptak.

1456762_337986853067926_4109454380640609452_n
A bronzérmes lőkösházi együttes

Sikernek mondható a Dombegyház NSE 11. helye. A dél-békési alakulat a szezon közepéig a kiesés ellen harcolt, ám tavasszal megtáltosodtak, és jó néhány meglepetést győzelmet arattak, aminek köszönhetően hamar a középmezőnyben találták magukat. Valószínűleg hasonlóan örül a 14., utolsó bennmaradó helynek a Csanádapácai EFC. A tavaszt hét pont nélküli fordulóval kezdték, a vízválasztót az Újkígyós elleni döntetlen jelentette, ám ekkor még sereghajtók voltak. Az utolsó hat meccsükön 13 pontot gyűjtöttek, a 30. fordulóban a negyedik Vésztőt is legyőzték, ami a bennmaradást eredményezte.

Megye III. osztály A csoport

A megyei harmadik ligából két dél-békési gárda, a Medgyesegyháza SE és a Kunágota TE került fel a felsőbb osztályba. A medgyesieknek nem újdonság a Megye II., legutóbb 2012-ben szerepelhettek ott, ám akkor utolsóként estek ki. Egy év alatt jelentős fejlődést mutattak, hiszen a tavalyi idényben még kilencedikek voltak, idén már a bajnoki címet ünnepelhették, fölényes, hét pontos előnnyel. A Kunágota hosszú éveket várt a feljutásra, ahogy erről értekező cikkünkben is beszámoltunk. A kunágotaiak gólvágója, Multyán Csaba rekordnak számító 59 találattal lett gólkirály.

A Medgyesegyháza SE bajnok csapata
A Medgyesegyháza SE bajnok csapata

Nagy fejlődésen ment át a Kevermes SE, akik újoncként értek oda a negyedik helyre. Ősszel még tízedikek voltak, tavaszra új erőre kaptak, alig akadt legyőzőjük, így ők lettek az idény meglepetés csapata. Kíváncsian várjuk a folytatást.

Megtartotta őszi hatodik helyét a Kaszaper. Jól kezdték a tavaszt, némi szerencsével a negyedik helyet is megszerezhették volna, ám az utolsó körben ikszeltek a sereghajtó Atletico Békéscsabával, amivel minden esélyük elszállt a jobb eredményre.

Csalódást keltő hetedik helyet tudhat magáénak a Nagyszénás SE. Az együttes 2012-ben bajnokként jutott fel a Megye I. osztályba, akkori teljesítményük köszönő viszonyban sincs az idei szerepléssel. A szénásiak ősszel még dobogó közelben voltak, ám harmat gyenge tavaszi teljesítményüknek köszönhetően a középmezőnyben végeztek.

Peches szezonzáráson van túl a Magyarbánhegyesi FC. A gárda 44 pontot gyűjtött a szezon során, ami a negyedik helyet eredményezte volna, ám a szövetség négyet elvett tőlük, így a nyolcadik helyre kerültek. Kiemelendő Bozsár Gábor 34- és Lakatos Ákos 29 gólos teljesítménye. A kilencedik és tízedik helyen a Békéssámson és a Pusztaföldvár végzett, akik közepes szezonjuk ellenére komoly fejtörést okoztak az élcsapatoknak egy-egy meglepetés pontszerzéssel, győzelemmel. A Gádoros a Megye II. osztályból esett ki, ez idén a Megye III-ban is majdnem sikerült, ám 13-ként bennmaradtak.

Megye III. osztály B csoport

A Megye III. osztály B csoportjának küzdelmei hat fordulós rájátszással zárultak. A legjobb négybe kerüléshez a Végegyháza volt a legközelebb, akik rövid ideig dobogós helyen is álltak, ám végül ötödikként kerültek a rájátszás 5-8. helyért folyó küzdelmeibe. Reális cél az első hely megszerzése lett volna ebben a csoportban, ám a Kamut elleni vereség megpecsételte sorsukat, amivel hatodik helyen zárták a bajnokságot. Nyolcadik helyen végzett a Medgyesbodzás-Gábortelep, akiktől ez elfogadható eredmény, az utolsó hármasban tízedik lett a Nagybánhegyesi Rákóczi, akik a teljes szezon alatt komoly gondokkal küszködtek.

Juhász Ádám

Fotó: Orosházi Rákóczi, Medgyesegyháza SE, Lőkösháza KSK

Szerzőnk: Szerkeszto

Nézze meg ezt is!

Almási Ferenc bronzérmes az EB-n

A 130 kilogrammos Almási Ferenc jobban bírta mint a román Hutuleac, és 3-1-re győzött. Június …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.