2019. augusztus 22. csütörtök
Likefestoon / Aktuális / Hetényi György költő 90 éves

Hetényi György költő 90 éves

Hetényi György mezőkovácsházi kortárs költő idén februárban töltötte be 90. életévét. Ebből az alkalomból a Mezőkovácsházi Művelődési Központ és a Balogh György Honismereti Egyesület a napokban bensőséges hangulatú születésnapi ünnepséget rendezett számára a művelődési házban. A meghitt légkörű rendezvényen a költő ismerősei, barátai mellett családtagjai, gyermekei, unokái és dédunokái is jelen voltak. Az ünnepelt életútját képeken, leiratokon keresztül láthatták, olvashatták a résztvevők.

Hetényi György egyszerű dohánykertész család harmadik gyermekeként már az elemi iskolában próbálkozott a versírással, melyet tanítói elismeréssel értékeltek és további tanulásra ösztönözték. Lírikus énje egész életét elkísérte, melyet végül – a történelmi és családi örömök, gondok megélése után – a nyugdíjba vonulását követően 11 verseskötet megjelenése fémjelez. Költői arcképéből olyan ember alakja bontakozik ki, akit végtelen egyszerűségében ragadnak meg környezetének apró szépségei, akinek fontos a föld, a hely, az ország ahol él, fontos, hogy magyar nyelven szólhat magyarokhoz, magyarokról. Írásait a táj, a szépség, a hazaszeretet jellemzi. Első verseskötete Eső májusban címmel 1989-ben Hatvani Dániel költő, a Békés Megyei Új Auróra főszerkesztőjének biztatására jelent meg. Az első író-olvasó bemutatót pedig még sok követte. A környező településeken túl, az ország más tájait és a külhont járva számos helyen hallgatták, szavalták és énekelték költeményeit.

Halasi Mária

Fotó: Kalocsa Róza Nonprofit Kft.

A mezőkovácsházi ünnepségen a kiadványaiból válogatott versei hangzottak el prózában és megzenésítve Kulcsár Sándor zenetanár és a Premier Művészeti Szakközépiskola, illetve a Hunyadi János Középiskola Alapfokú Művészeti Iskolájának növendékei tolmácsolásában. Az ünneplés egyik megható pillanata volt Gyuri bácsi dédunokája, Simon által gyermeki átéléssel előadott verse, illetve egyik lánya, Valéria meglepetésnek szánt négykezes zongorajátéka. Nem csak a családtagok szemébe csalt könnyeket az a diavetítés, amelyet régi családi képekből és az író-olvasó találkozókon készült fotókból állítottak össze a szervezők.

Mindemellett a művelődési központ dolgozói egy ünnepi kiadvánnyal is meglepték a költőt. A  füzetet a 11 verseskötet verseiből válogatták össze és emlékül minden jelenlevőnek átnyújtottak egy példányt.

Ezt követően az ünnepelt, kérdésekre válaszolva, rövid élménybeszámolót tartott, majd dr. Turcsán Zsolt polgármester mondott köszöntőt. A városvezető átnyújtotta a kormány által adományozott emléklapot, valamint az önkormányzat ajándékaként egy névre szóló, gravírozott emléktollat. A születésnap az ismerősök, barátok köszöntőivel, gratulációival és a jelenlévők megvendégelésével zárult.

Szerzőnk: Szerkeszto

Nézze meg ezt is!

Almási Ferenc bronzérmes az EB-n

A 130 kilogrammos Almási Ferenc jobban bírta mint a román Hutuleac, és 3-1-re győzött. Június …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.