2019. december 7. szombat
Likefestoon / Aktuális / Helyére került a templom keresztje

Helyére került a templom keresztje

Néhány hete ismét a helyére került Battonyán a román ortodox templom keresztje. Három évvel ezelőtt, a Dél-Békésen végigsöprő jégvihar szakította le a templom tornyáról. A helyi román közösség ennyi idő alatt tudta előteremteni a szükséges költségeket.

–          A toronyban keletkezett károk helyreállítása több mint nyolc millió forintba került – nyilatkozta a likefestoon.com-nak Kreszta Traján, az Országos Román Nemzetiségi Önkormányzat elnöke.

A Battonyai Romának Egyesülete gyűjtést szervezett. Támogatta az ügyet a helyi román önkormányzat és az országos is. A bukaresti pátriárka 6000 eurót adományozott, valamint a püspökségen keresztül is 1,8 millió forint pályázati forráshoz jutottak az Emberi Erőforrások Minisztériumától.

Kreszta Trajántól megtudtuk, a műemlékvédelmi hivatal készítette el a felújításokkal kapcsolatban a szakértői véleményt. A torony faeleminek mintegy 70 százalékát ki kellett cserélni. A templomtorony új rézborítást is kapott. Végül helyére került a 2010. június 18-án, a viharban leszakadt gömb és a kereszt is, amit a battonyaiak már nagyon hiányoltak.

A torony külső festésének költségét, 450 ezer forintot, a kivitelező megelőlegezte. Az összeget a battonyai románok gyűjtésből teremtették elő. A megállapodás szerint októberben fizetik ki.

Fotó: Kovács Erika

Szerzőnk: Szerkeszto

Nézze meg ezt is!

Almási Ferenc bronzérmes az EB-n

A 130 kilogrammos Almási Ferenc jobban bírta mint a román Hutuleac, és 3-1-re győzött. Június …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.