2020. február 17. hétfő
Likefestoon / Aktuális / Háztartási nagygépekre pályázhatnak

Háztartási nagygépekre pályázhatnak

Folytatódik az Otthon Melege Program, júliustól újabb vissza nem térítendő támogatást lehet igényelni. Az elbírálásnál előnyt élveznek az energiatakarékos készülékek beszerzését tervező nagycsaládosok és a nyugdíjasok.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium idén 500 millió forintos keretösszeggel biztosít vissza nem térítendő támogatást hűtő- és fagyasztóberendezések, azaz háztartási nagygépek cseréjéhez. Az Otthon Melege Program egyik alprogramját képezi a kiírás, elsődleges cél a nyugdíjasokat, nagycsaládosokat terhelő kiadások csökkentése az újonnan, a támogatás igénybevétele mellett vásárolt energiatakarékos gépekkel.

A programra július 4-től a forrás kimerüléséig adhatják be pályázatukat ügyfélkapus regisztrációval rendelkező nagycsaládosok és nyugdíjasok személyenként és lakásonként legfeljebb egy háztartási nagygép cseréjére, amennyiben korábban nem cseréltek háztartási gépet a pályázat keretében. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium tájékoztatója szerint amennyiben marad rendelkezésre álló forrás, úgy július 6-tól más magánszemélyek is pályázhatnak, amennyiben még korábban nem éltek a lehetőséggel. A pályázati útmutató megtekinthető a www.kormany.hu illetve a www.hgcs-2016.nfsi.hu oldalon. A vissza nem térítendő támogatás mértéke az új hűtőgép vagy fagyasztógép vételárának 50 százaléka, azzal a kitétellel, hogy a támogatás összege A+ energiaosztályú készülék választása esetén maximum 25.000 forint, A++ energiaosztály esetén 35.000 forint, míg A+++ energiaosztályú háztartási nagygép esetén maximum 45.000 forint.

A fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkár, Szabó Zsolt a napokban tartott fővárosi sajtótájékoztatón ismertette, az Otthon Melege Program 2014-ben indult, azóta 17 milliárd forintot különítettek el erre a célra, eddig több mint 85 ezer háztartás energiahatékonyságát tudták javítani, ezzel hozzájárultak a hazai klímavédelmi és energiahatékonysági célok eléréséhez is.

Betkó Tamás Dávid

Fotó forrása: pixabay.com

Szerzőnk: Szerkeszto

Nézze meg ezt is!

Almási Ferenc bronzérmes az EB-n

A 130 kilogrammos Almási Ferenc jobban bírta mint a román Hutuleac, és 3-1-re győzött. Június …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.