2020. január 23. csütörtök
Likefestoon / Aktuális / Háziállatokat lopnak

Háziállatokat lopnak

Az elmúlt időszakban több nyitott, illetve riglivel zárt melléképületből tulajdonítottak el ismeretlen tettesek háziállatokat Kardoson. A rendőrség ezért különös óvatosságra inti a lakosságot.

Kardoson, a Csabai úton egy részben bekerített tanyán lévő nem zárt színből november 16-ára virradó éjjel elloptak egy magyartarka bikát. Szintén a Csabai úton, ugyanezen az éjszakán egy tanya óljából kacsákat és tyúkokat loptak el. A tanya körbekerített, de az ól a kerítésen kívül van. Az ólak ajtaján rigli van, amit az elkövető vissza is zárt. A Szarvasi Rendőrkapitányság nyomozást indított, keresi az ellopott állatokat és a bűncselekmények elkövetőjét.

A rendőrség tájékoztatása szerint megyénkben területileg szórványosan, de visszatérően előfordulnak ilyen, illetve ehhez hasonló esetek. A hatóság ezért hírlevelekkel hívja fel a gazdálkodók figyelmét az állatlopások megelőzésének lehetőségeire. A tanácsokat az önkormányzatoknak is továbbítják annak érdekében, hogy a helyiek által olvasott hirdetőtáblákra ki tudják helyezni. Ezen kívül a rendőrség a kistelepüléseken működő forgalmas intézményekben, élelmiszerboltokban bűnmegelőzési tájékoztatási pontokat hozott létre. Ezeken a helyeken szintén megtalálhatóak a bűncselekmények, többek között az állatlopások megelőzése érdekében megfogalmazott tanácsok. Általában lakatlan, csak állattartásra használt telepek válnak a bűnelkövetők célpontjává. Előfordulnak azonban olyan esetek is, amikor lakott tanyából tulajdonítanak el jószágot. Kerítéssel, az ajtók, ablakok rendszeres karbantartásával, jó minőségű zárak, lakatok használatával fokozható a biztonság. Olyan telepen, ahol több állatot tartanak, tanácsos biztonsági rendszert működtetni, vagy megszervezni a terület állandó őrzését.

idotetrisz_foglalkoztatotabla2Hasznos lehet a közeledő idegeneket megfélemlítő, távoltartó kutyát tartani. A négylábú még olyan helyen is jó szolgálatot tehet, ahol a tulajdonos a tanyán él vagy van állandó őrszemélyzet. Ugatásával jelzi, ha mozgás van a területen, így a gazda, illetve az őr azonnal tudja értesíteni a rendőrséget. Annak a kardosi tanyának a közelében, ahonnan a bikát lopták el, november 15-én 23 óra körül ketten is kutyaugatásra ébredtek. A két férfi elmondta, hogy kimentek, körülnéztek, de nem láttak idegent és járművet sem a környéken, ezért nem hívták a rendőrséget. Egy tanú elmondása szerint éjfél körül figyelt fel egy számára gyanús járműre, melynek vezetője menet közben időnként lekapcsolta a világítását. Az ilyen információk, ha azonnal beérkeznek a rendőrségre, nagyban segíthetik a bűncselekmény gyanúsítottjának azonosítását, vagy akár tetten érését is. Amennyiben a településen működik polgárőrség, mezőőri, tanyagondnoki szolgálat velük is célszerű felvenni a kapcsolatot és kérni, hogy kísérjék figyelemmel az adott területet. A szomszédos tanyák tulajdonosai egyeztessenek egymással! Ha idegen autót látnak, jegyezzék fel a rendszámát. Arról is értesítsék egymást, ha valakinél eladó állat után érdeklődtek idegenek. Előfordulhat, hogy az idegenek nem vásárlási szándékkal érkeztek, hanem csak felmérték, hol milyen és mennyi állatot tartanak, őrzik-e folyamatosan a gazdasági épületeket, milyen irányból közelíthetőek meg legkönnyebben az ólak, karámok.

Kiss Réka

Szerzőnk: Szerkeszto

Nézze meg ezt is!

Almási Ferenc bronzérmes az EB-n

A 130 kilogrammos Almási Ferenc jobban bírta mint a román Hutuleac, és 3-1-re győzött. Június …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.