2019. január 19. szombat
Likefestoon / Aktuális / “Házhoz megyünk” program – A bűnmegelőzésért

“Házhoz megyünk” program – A bűnmegelőzésért

Telefonos csalás, trükküs lopás – sajnos egyre jellemzőbbek az ilyen, főleg egyedül élő idősek, nyugdíjasok ellen irányuló bűncselekmények. A Békéscsabai Rendőrkapitányság éppen ezek megelőzése érdekében indította el “Házhoz megyünk” elnevezésű programját. 

A „Házhoz megyünk” program keretében idősekhez, nyugdíjasklubbokba látogat el a Békéscsabai Rendőrkapitányság bűnmegelőzési főelőadója és hívja fel a figyelmet az őket érintő, leggyakrabban előforduló bűncselekmények elkerülésének lehetőségeire.

Kérik a nyugdíjasokat, hogy ha ismeretlenek nyeremény ígéretével hívják fel őket, semmiképpen ne adják meg személyes adataikat, bankszámlaszámukat, bankkártyájuk PIN-kódját, ne utaljanak át pénzt. Az ismeretlen telefonálók szinte mindig valamilyen cég nyereményjátékára hivatkoznak, gyakran mobilszolgáltató cégek akcióiról beszélnek. A szolgáltatóknak van információs telefonvonala, tehát a felhívott előfizetők meg tudják kérdezni, hogy van-e egyáltalán olyan játék, amelyről a hívott fél beszél. Emellett jelezni tudják a cégnek, hogy csaláshoz használják fel a nevüket.

Gyakori, hogy idegenek csengetnek be különböző indokokkal idősekhez. Beszélgetni kezdenek velük, a bizalmukba férkőznek, majd elterelik a figyelmüket és ellopják a félretett pénzüket. Felhívják a figyelmet arra, hogy előzetes időpont egyeztetés nélkül érkező idegeneket nem szabad beengedni. Kérik a nyugdíjasokat, hogy senkinek ne mutassák meg, vagy mondják el, hol tartják a megtakarításukat. Ismeretleneknek ne beszéljenek anyagi helyzetükről, életkörülményeikről, mert visszaélhetnek a bizalmas információkkal.

besurranó tolvajok ellen pedig úgy lehet a leghatékonyabban védekezni, ha a kaput, illetve a bejárati ajtót mindig bezárják. Akkor is, ha otthon vannak, mert ha nem látnak rá a bejárati ajtóra, bárki könnyen bemehet az előszobába, ahol általában táskák, pénztárcák vannak. Kertes házakban, amikor szellőztetnek, ügyeljenek rá, hogy senki ne tudjon benyúlni, bemászni az ablakon. A szúnyogháló nem jelent védelmet, nem gátolja meg a lopást.

A Békéscsabai Rendőrkapitányság az elmúlt időszakban több hasonló előadást is szervezett. Békéscsaba különböző városrészeiben és a megyében eddig összesen hét helyszínen volt bűnmegelőzési témájú tájékoztató.

Fotó: illusztráció

Szerzőnk: Földesi Szandra

Nézze meg ezt is!

Almási Ferenc bronzérmes az EB-n

A 130 kilogrammos Almási Ferenc jobban bírta mint a román Hutuleac, és 3-1-re győzött. Június …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.