2019. augusztus 22. csütörtök
Likefestoon / Aktuális / Hasznos tanácsok a burgonyatermesztéshez

Hasznos tanácsok a burgonyatermesztéshez

A burgonya, más néven krumpli, egyike a legnépszerűbb táplálékunknak. A gumója sok szénhidrátot, C-vitamint, esszenciális aminosavakat és ásványi anyagokat tartalmaz. Könnyen emészthető, ízletes, sokféleképpen elkészíthető, jól tárolható és tartósítható termény. Ezért a kertekből nem hiányozhat. Hogyan kezdjünk neki? A választ itt találod:

A burgonyatermesztés ott kezdődik, hogy jól választjuk meg a területet, és a burgonyafajtát. A fajtaválasztáshoz több tényezőt is figyelembe kell venni. Március közepétől április elejéig ültethetjük, 70 cm sor- és 30-35 cm tőtávolságra. A gumókat kapával készített 15-20 cm mély fészekbe helyezzük. A gumók nagysága és a termésmennyiség között összefüggés van: apró gumóból normális termés nem várható, míg a túl nagy gumókból nem kapunk arányosan nagyobb termést, tehát legjobb 4-8 cm átmérőjűeket használni. A burgonya káliumigényes növény. A kálium fontos a keményítő-képződéshez, javítja a tárolhatóságot és csökkenti a károsodott gumók arányát, mert erősíti a sejtfalakat.  A nitrogén nagy részére a csírázás és a gumóképződés közötti időben van szüksége növénynek.

Mikor a burgonya hajtásai elérik a 10 cm-es magasságot, töltsük fel földdel úgy, hogy épp csak a növények hegye látszódjon ki. Ezt a feltöltést folyamatosan ismételjük egész addig, míg a burgonyavirágzás meg nem kezdődik. A burgonyatermesztés során nagyon fontos munkaművelet a töltögetés, ez elősegíti a gumókötést, megakadályozza, hogy a burgonya szára túlzott mértékben elterüljön, gátolja a gyomképződést.

A rendszeres és folyamatos nedvességre ügyeljünk. Amikor a növények elkezdenek virágozni, készülődhetünk, az első újkrumpli elfogyasztására. Köztudottan vízigényes növény, igényli az öntözést. A rendszeres öntözést bő terméssel hálálja meg. Inkább kisebb adagokban öntözzünk, mint egyszerre nagy vízmennyiséget kijuttatva.

A burgonyanövénynek számos betegsége és kártevője van. Ezek közül legnagyobb kárt a burgonyavész, a vírusok és a burgonyabogár okozzák.

Ültetéstől számítva gyakorlatilag 2 -2 és fél hónap után már a saját újkrumplinkat tálalhatjuk fel, ez időben május vége, június eleje. Ha jó időben ütemeztünk, akkor egy másodvetésre is van még lehetőségünk, így augusztus végén, szeptember elején ismét fogyaszthatjuk – cikkünk a “Kulcs egy jobb élethez” komplex humánerőforrás-fejlesztési program közreműködésével készült el.

Szerzőnk: Földesi Szandra

Nézze meg ezt is!

Almási Ferenc bronzérmes az EB-n

A 130 kilogrammos Almási Ferenc jobban bírta mint a román Hutuleac, és 3-1-re győzött. Június …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.