2018. október 21. vasárnap
Likefestoon / Aktuális / Hagyományt ápolva, hagyományt teremtve Kovácsházán

Hagyományt ápolva, hagyományt teremtve Kovácsházán

Második alkalommal rendezik meg a dél-békési városban a Lakodalmas Vigadalmat Barbi Zsolt vőfély, a Balogh György Honismereti Egyesület és a Mezőkovácsházi Városi Könyvtár. Kétnapos programmal készülnek, érdemes lesz ellátogatni pénteken és szombaton is a díjmentes programokra. Írjuk a részleteket.

Egy év kihagyás után idén ismét Lakodalmas Vigadalom lesz Mezőkovácsházán szeptember 22. és 23. között. A pénteki program valójában egy baráti vőfélytalálkozónak indult, azonban a május óta tartó szervezés során határon túlról érkező vendégek, vőfélyek is csatlakoztak a kezdeményezéshez a rendezők nagy örömére. Békés megyén kívül a Jászságból és Baranyából is lesznek vőfélyek.

– A Tájház előtt tartunk gyülekezőt, majd négy órakor kezdetét veszi a vőfélyek bemutatkozója, lesz kelengyekikérő, valamint felvonulás is az Innovációs, Oktatási és Közösségi Központig, ahol vőfélyshow, vicces esketés, vőfély műsor, valamint néptánc bemutató várja az érdeklődőket, majd a napot zenés est zárja, melyhez a zenét a Királyhágó Zenekar és Nagy István-Kékesi Zsuzsi szolgáltatja. Mindenképpen a hagyományokra alapozunk – részletezte a pénteki eseményeket Barbi Zsolt főszervező.

A dél-békési vőfélytől megtudtuk, szombaton a Polgármesteri Hivatalnál folytatódik a program, amennyiben az időjárás is lehetővé teszi, az intézmény előtt rendezik majd meg az esküvőt, így bárki szemtanúja lehet annak, tavaly több százan érkeztek az eseményre. A házasságkötés után Varga Gusztáv polgármester köszönti a város legidősebb és legifjabb házaspárját, – Barbi Zsolt megosztotta velünk – az ifjú pár éppen a Lakodalmas Vigadalom napján, 16 órakor köti össze életét.

Ezt követően a lakodalmas menet átvonul a Kalocsa Róza Művelődési Központba a hagyományokhoz híven zeneszó kíséretében.

– Igazai lakodalmas vacsorával készülünk, a helyi nyugdíjas klub segíti az előkészületeket, a napokban tyúkot pucoltak, hogy házias tyúkhúsleves kerülhessen az ünnepi asztalra, de sütőiket pihenés nélkül hagyva folyamatosan azon dolgoznak, hogy a vendégek igazai házias ízű süteményeket fogyasszanak – avatott be a vőfély, akinek elmondása szerint épp telefonhívásunk előtt a marhát készítették elő a szombati pörkölthöz.

Lesz látványfőzés, lakodalmas játék, menyasszonyi torta, melyet Ficsor Zoltán cukrászmester készít, továbbá menyasszonyi és új asszony tánc, illetve borköszöntő is. Tehát mint egy igazi, a hagyományoknak megfelelő lakodalomban. A talpalávalót a Csantavéri Lila Orgonák és a Királyhágó Zenekar húzza.

– Évekkel ezelőtt többen megállítottak az utcán, hogy elmondják, irigylésre méltó a munkám, hiszen minden hétvégén lakodalomban lehetek, és a szakmám által milyen vidám életet élek. Úgy döntöttem, meginvitálom a városlakókat egy igazán jó lakodalomra, mintegy 280-an mulattak akkor szombat este, míg a kísérő programokra 5-600-an voltak kíváncsiak. Óriási öröm volt számomra, ezért döntöttem úgy, hogy ismét megrendezzük az eseményt hagyományteremtő szándékkal, bízva abban, hogy ezúttal is legalább ennyien érkeznek majd hozzánk – osztotta meg könnyeivel küszködve a dél-békési szakember.

Megtudtuk, a kétnapos program keretében két ifjú pár köti össze életét, persze még nem hivatalosan, ez számukra „csak” a főpróba lesz. A pénteki párosnak Németh Ilona divattervező biztosítja majd a csodás magyaros jellegű ruhát, míg a szombati házasulandók a V-Art Rendezvényszervezés jóvoltából kapnak szebbnél-szebb öltözéket.

Szerzőnk: Földesi Szandra

Nézze meg ezt is!

Almási Ferenc bronzérmes az EB-n

A 130 kilogrammos Almási Ferenc jobban bírta mint a román Hutuleac, és 3-1-re győzött. Június …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.