2018. december 19. szerda
Likefestoon / Aktuális / Gyulai Törvényszéken a schéneresek

Gyulai Törvényszéken a schéneresek

Természetesen csak kirándulás és tájékozódás céljából látogattak el a medgyesegyházi Schéner Mihály Általános Iskola 8. osztályos tanulói a Gyulai Törvényszékre. A diákok perszimulációs gyakorlaton is részt vettek.

Az Európa Tanács és az Európai Bizottság kezdeményezésére 2003 óta rendezik meg október 25-én a Polgári Igazságszolgáltatás Európai Napját. A kezdeményezés célja a bírósági munka megismertetése és az igazságszolgáltatásba vetett bizalom növelése. Az uniós állampolgárok ezáltal jobban megismerkedhetnek jogaikkal, és az azok érvényesítését segítő bíróság működésével és szervezetével. Ez alkalomból több igazságszolgáltatási intézmény nyitja meg kapuit és rendhagyó módon várja az érdeklődőket.

2017.október 25.-én, a Polgári Igazságszolgáltatás Napja alkalmából a Schéner Mihály Általános Iskola két 8. osztályának 32 tanulója is ellátogatott a Gyulai Törvényszékre és a Járásbíróság épületébe.

A diákok megismerték a Bíróság épületébe való bejutás szabályait, egy átfogó ellenőrzés során. Majd rövid tájékoztatást kaptak arról, hogy mit kell és érdemes tudni a bíróságról és a polgári ítélkezésről. Ezt követően lehetőségük volt perszimulációs gyakorlaton részt venni.

A gyakorlat során a tanulók voltak a peres felek és a tanúk egy polgári kártérítési ügyben. Elsajátították a bíróság előtti helyes viselkedés szabályait is. Megtapasztalták és tudatosulhatott bennük, hogy a polgári jog által biztosított jogok átszövik életünk mindennapjait.

A tanulók elmondása szerint, nagyon sok új információval gazdagodtak, a Törvényszék épülete nem olyan „komor” mint gondolták volna. – olvasható az iskola beszámolójában.

Fotó: Schéner Mihály Általános Iskola

Szerzőnk: Földesi Szandra

Nézze meg ezt is!

Almási Ferenc bronzérmes az EB-n

A 130 kilogrammos Almási Ferenc jobban bírta mint a román Hutuleac, és 3-1-re győzött. Június …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.