2019. december 13. péntek
Likefestoon / Aktuális / Fűtési szezon – Még nem késő ellenőriztetni a fűtőeszközét

Fűtési szezon – Még nem késő ellenőriztetni a fűtőeszközét

Kevesebb, mint egy hónap van hátra, amikor is beindul a fűtési szezon. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közleményében hívja fel a figyelmet arra, hogy ez idő alatt, saját biztonsága érdekében mindenki ellenőriztesse fűtőeszközét.

Minden évben október 15-én indul a fűtési szezon. Az addig hátralévő egy hónap elegendő ahhoz, hogy mindenki felülvizsgáltassa és kitisztíttassa fűtőeszközét. Fűtési technológiától függetlenül komoly veszélyt jelenthet ugyanis a készülékek szabálytalan kivitelezése, illetve a karbantartás és a rendszeres műszaki felülvizsgálat elmulasztása. – írja közleményében az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

A szakemberek szerint is elengedhetetlen, hogy évente legalább egyszer mindenki ellenőriztesse a fűtőeszközét. A legcélszerűbb az, ha az első bekapcsolás előtt szakemberrel megvizsgáltatjuk és kitisztíttatjuk a berendezést, ugyanis azok alatt a hónap alatt, amikor használaton kívül van a fűtőeszköz, nagy mennyiségű por és szennyeződés rakódhat le, amely sok rontja az égés minőségét és balesetekhez is vezethet (nyílt égésterű fűtőeszközök). A rendszeresen karbantartott és kitisztított fűtőeszköz nemcsak biztonságos, hanem gazdaságosabban is működtethető.

A szennyeződések, eltömődések és a szabálytalan házi kivitelezés miatt az égéstermék visszaáramolhat, a tüzelő-fűtőberendezés pedig meghibásodhat. A zárt térbe visszajutó gázok már alacsony koncentrációban is komoly veszélyt jelentenek az emberekre és a háziállatokra. A legnagyobb veszélyt a szén-monoxid jelenti. Ez a gáz színtelen, szagtalan, jól elkeveredik a szoba levegőjével és rendkívül mérgező. Hogy biztonságban tudja saját magát és szeretteit, házi kedvenceit, vásároljon tüzeléstechnikai szakboltban egy jó minőségű szén-monoxid-érzékelőt. A katasztrófavédelem weboldalán megtalálható az ellenőrzéseken megfelelt és a megbukott érzékelők listája is.

A katasztrófavédelem honlapján megtalálható azon érzékelők listája, amelyek megfelelő biztonságot nyújtanak, illetve azok is, amelyek használata nem ajánlott, mivel megbuktak az ellenőrzéseken.

Fotó: illusztráció

Szerzőnk: Földesi Szandra

Nézze meg ezt is!

Almási Ferenc bronzérmes az EB-n

A 130 kilogrammos Almási Ferenc jobban bírta mint a román Hutuleac, és 3-1-re győzött. Június …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.