2020. január 23. csütörtök
Likefestoon / Aktuális / Fókuszban az egészség és az újrahasznosítás

Fókuszban az egészség és az újrahasznosítás

Játékokkal, szűrővizsgálattal, tanácsadással és egészséges ételek, italok fogyasztásával mélyítették Végegyházán az egészséges életmód jelentőségét a fiatalokban, akik az újrahasznosításról is értékes tudást szereztek.

A Barangoló Közhasznú Egyesület hagyományosan tél végén Egészségnapot rendez, melynek szakmai együttműködője a Vöröskereszt Végegyházi Szervezete és a Mozgáskorlátozottak Egyesülete végegyházi csoportja volt. Kulcsár-Szabó Rozália és Engelhardt Józsefné vérnyomásméréssel, vércukorméréssel, életviteli és egészségügyi tanácsadással várta az érkező felnőtteket. A szűrővizsgálatok mindig alkalmat adnak beszélgetésre is, amely a mentális egészségnek igen fontos.

– Egészségnapunkon most is volt alkalom egészséges ételek kóstolására, hiszen sokféle salátát kínáltunk vendégeinknek. A szépen megterített tálalóasztalon volt tésztasaláta, alma-répa saláta, almás-répás-narancsos saláta, virslis krumplisaláta, krumplisaláta tojással, franciasaláta, joghurtos almasaláta, zöldségek fehér szósszal, „fitneszkenyér”. Mindenki találhatott tehát ízlésének megfelelő finomságot. E mellett finom házi szörpöket is kínáltunk frissítőnek szódával, az utóbbi ereje eleinte furcsa is volt a gyerekeknek, de a többször újratölthető szikvizes palack viszont környezetbarát, nem szennyezi a természetet a sok eldobott csomagolással, hiszen visszaváltható, telire cserélhető.

– A szóda-bárunk az Egészségnappal együtt rendezett Újrahasznosító Nap egyik megunhatatlan állomása volt, hiszen az újdonságot többször is megízlelték a gyerekek. A fiatalabb korosztályt házi lekváros kaláccsal is megkínáltuk, majd Elek Jánosné megrajzoltatta őket. Lehetett zöldséget, gyümölcsöt rajzolni, s a szép, színes alkotások jutalma sem maradt el. Volt, aki játékokat is hozott a Csere-bere piacra, így volt alkalom játékra is – részletezi a történteket Horváth Judit, az egyesület elnöke.

A finom falatok után Horváth László, a Barangoló tagja az udvarra hívta a fiatalokat ügyességi játékokra. Tél erőpróbát rendeztek a Békés Megyei Szabadidős Klubok Tanácsa által szervezett Varázslatos téli tájakon programsorozat keretében. Először a „részeges szemüveggel” kellett az akadálypályán végigmenni egy vízzel teli pohárral, majd ezután rönkdobálásban mérhették össze tudásukat a jelentkezők. Az erőpróba után energia utánpótlás következett.

A projekt a Földművelésügyi Minisztérium támogatásával valósult meg.

Szerzőnk: Földesi Szandra

Nézze meg ezt is!

Almási Ferenc bronzérmes az EB-n

A 130 kilogrammos Almási Ferenc jobban bírta mint a román Hutuleac, és 3-1-re győzött. Június …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.