2020. április 1. szerda
Likefestoon / Aktuális / Fókuszban a magyar költészet

Fókuszban a magyar költészet

„Veszem a szót, földobom a levegőbe, ott szétesik, és újra megfogom, és akkor valami más.” –írta József Attila, akinek születése napjához kötődve, 1964 óta, április 11-én ünnepeljük Magyarországon a magyar költészet napját. Ezen alkalomból Dél-Békés is ünnepel.

1905-ben éppen ezen a napon, április 11-én született József Attila Budapesten, aki a huszadik századi magyar irodalom és költészet egyik kiemelkedő alakja volt. 1964 óta a költő születésnapján ünnepeljük a magyar költészet napját, illetve emlékezünk meg József Attila példaértékű munkásságáról, és tragikus haláláról.

Noha a költészet napját József Attila születéséhez kötjük, április 11-én született Márai Sándor is, 1900-ban.

Ebből az alkalomból minden évben országszerte irodalmi előadóestekkel, könyvbemutatókkal, költőtalálkozókkal és -versenyekkel tisztelegnek a magyar líra előtt.

A jeles nap alkalmából Dél-Békésben is számos eseményt szerveznek. A Petőfi Művelődési Központ és az Orosházi Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola a városi könyvtárban 14 órától József Attila Szavalóversenyt szervez.

Szintén Orosházán a városi könyvtárban tartja ezen a délutánon a nyugdíjas pedagógusok Justh Zsigmond olvasóköre következő összejövetelét, melyen a költészet napi megemlékezésük mellett élménybeszámolót tartanak a budapesti utazásukról.

A mezőhegyesi Kozma Ferenc Mezőgazdasági Szakképző Iskolában a Szövetség a Mezőkovácsházi Járás Ifjúságáért Olvasó- és Vitakört szervez.

Fotó: illusztráció

Szerzőnk: Földesi Szandra

Nézze meg ezt is!

Almási Ferenc bronzérmes az EB-n

A 130 kilogrammos Almási Ferenc jobban bírta mint a román Hutuleac, és 3-1-re győzött. Június …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.