2018. december 17. hétfő
Likefestoon / Aktuális / Fogyasztóvédelmi ellenőrzések az e-kereskedelemben

Fogyasztóvédelmi ellenőrzések az e-kereskedelemben

Az Országgyűlés 2016 decemberében elfogadott törvénymódosításának köszönhetően, jelentős a javulást tapasztaltak az e-kereskedelemben végzett fogyasztóvédelmi ellenőrzések során a hatóságok szakemberei. 2017-ben 54 százalékról 14 százalékra esett vissza a fogyasztóvédelmi jogsértést ismételten elkövető webáruházak aránya.

A robbanásszerűen növekvő internetes kereskedelem és az ellenőrzési tapasztalatok a konzultatív hatósági szemlélet fenntartása mellett magasabb fogyasztóvédelmi bírságsáv bevezetését indokolták. Ennek eredményeként a kis- és középvállalkozásként működő webáruházak első alkalommal elkövetetett jogsértése esetén továbbra sincs bírság, a vállalkozásnak lehetősége van a feltárt hibák javítására. Azonban abban az esetben, ha a vállalkozás ismételt ellenőrzés során ugyanazon jogsértést elköveti, 200 ezertől 2 millió forintig terjedő bírságot szabhat ki a fogyasztóvédelmi hatóság.

Az elmúlt évekhez hasonlóan továbbra is az ellenőrzött webáruházak 88 százalékánál talál problémát a fogyasztóvédelmi hatóság. Ilyen esetben a webáruház figyelmeztetést kap a fogyasztóvédelmi hatóságtól, hogy 30 napon belül javítsa a jogsértést. A látványos fejlődést a mutatja, hogy a jogsértést elkövető e-kereskedők a hatóság figyelmeztetését követően pótolják a feltárt hiányosságokat, így idén a korábbi években tapasztalt 54 százalékhoz képest mindössze 14 százalékuknál volt szükség bírság kiszabására, amely látványos fejlődést jelent.

– A fogyasztóvédelem területén 2017-ben az e-kereskedelemmel kapcsolatos kérdések állnak a középpontban. A kormány számos intézkedése jelzi, hogy az online piacon vásárló polgárok kiemelt figyelemben és védelemben részesülnek. Az ellenőrzési tapasztalatok azt mutatják, hogy hatásos volt a fogyasztóvédelmi bírság megemelése, a vállalkozások együttműködőek, a feltárt hibákat gyakran már az eljárás folyamán, a határozat jogerőre emelkedése előtt javítják. – emelte ki Keszthelyi Nikoletta fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) internet laboratóriuma és a fogyasztóvédelmi hatóság idén együttesen több mint félezer webáruházat vizsgált.

Tipikus hiányosság a 14 napos elálláshoz kötődő részletes tájékoztatás elmaradása és az elérhetőségi adatok közlésének hiánya.

Az ellenőrzési tapasztalatokra tekintettel 2018-ban ismét az e-kereskedelem áll majd a fogyasztóvédelmi vizsgálatok középpontjában.

Az interneten történő vásárlás előtti hatékony tájékozódást segíti a www.jogsertowebaruhazak.kormany.hu honlapon elérhető adatbázis, amely az e-kereskedelmi cégek ellen hozott jogerős határozatok mellett tartalmazza azt is, ha a vállalkozás teljesítette a határozatban foglaltakat.

Az NFM a továbbiakban is fontos feladatának tartja, hogy aktív fogyasztóvédelmi jelenléttel és rendszeres ellenőrzésekkel járuljon hozzá a magyar vásárlók jogainak megóvásához, érdekeinek védelméhez. – írja a kormany.hu

Fotó: illusztráció

Szerzőnk: Földesi Szandra

Nézze meg ezt is!

Almási Ferenc bronzérmes az EB-n

A 130 kilogrammos Almási Ferenc jobban bírta mint a román Hutuleac, és 3-1-re győzött. Június …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.